Sagrada Família de Malars
Gurb

Historicista
    Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Sí, IPA
    Jordi Compte

L'església de la Sagrada Família de Malars es troba situada uns metres a l'oest de la colònia Malars, flanquejant l'entrada a la colònia i a escassos metres del riu Ter, al nord, i del riu Gurri, al sud.
    Es tracta d'una petita església d'estil neoromànic, d'una nau, planta rectangular, absis semicircular i teulada de doble vessant. Els murs són de maçoneria de pedra irregular carejada i les cantonades estan delimitades amb carreus treballats.
    La façana principal, orientada a l'oest, està decorada amb una sèrie de 13 arcuacions cegues separades per bandes llombardes i conté un portal central d'arc de mig punt emmarcat amb pedra motllurada al que s'accedeix a través d'unes escales exteriors. Sobre la façana hi ha un petit campanar d'espadanya d'un sol ull que conserva la campanar i està decorat amb arcuacions cegues amb bandes llombardes.
    Les façanes sud i nord estan decorades amb una sèrie de 17 arcuacions cegues separades per bandes llombardes cada una i contenen tres finestres d'arc de mig punt esqueixades emmarcades amb pedra treballada. A la façana nord hi ha un petit cos adossat que correspon a la sagristia.
    La façana est correspon a l'absis, de planta semicircular i decorat amb tres sèries de 6 arcuacions cegues separades per bandes llombardes. Conté dues finestres d'arc de mig punt esqueixades emmarcades amb pedra treballada.

L'església va ser bastida a principis del segle XX al costat de la colònia tèxtil de Malars.

AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.