Sagrada Família de Malars Gurb

  Osona
  Parròquia de Sant Esteve de Granollers
  A 1300 metres per pista asfaltada de la carretera B-522, punt quilomètric 6'100

  Coordenades:

  41.9842
  2.28977
  441166
  4648266
  08100-17
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Contemporani
  Historicista
  XX
  Bo
  Legal
  Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
  Sí, IPA
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  Ref.Cad: 08099A00200015
  Jordi Compte

  L'església de la Sagrada Família de Malars es troba situada uns metres a l'oest de la colònia Malars, flanquejant l'entrada a la colònia i a escassos metres del riu Ter, al nord, i del riu Gurri, al sud.
  Es tracta d'una petita església d'estil neoromànic, d'una nau, planta rectangular, absis semicircular i teulada de doble vessant. Els murs són de maçoneria de pedra irregular carejada i les cantonades estan delimitades amb carreus treballats.
  La façana principal, orientada a l'oest, està decorada amb una sèrie de 13 arcuacions cegues separades per bandes llombardes i conté un portal central d'arc de mig punt emmarcat amb pedra motllurada al que s'accedeix a través d'unes escales exteriors. Sobre la façana hi ha un petit campanar d'espadanya d'un sol ull que conserva la campanar i està decorat amb arcuacions cegues amb bandes llombardes.
  Les façanes sud i nord estan decorades amb una sèrie de 17 arcuacions cegues separades per bandes llombardes cada una i contenen tres finestres d'arc de mig punt esqueixades emmarcades amb pedra treballada. A la façana nord hi ha un petit cos adossat que correspon a la sagristia.
  La façana est correspon a l'absis, de planta semicircular i decorat amb tres sèries de 6 arcuacions cegues separades per bandes llombardes. Conté dues finestres d'arc de mig punt esqueixades emmarcades amb pedra treballada.

  L'església va ser bastida a principis del segle XX al costat de la colònia tèxtil de Malars.

  AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.