Safareig del torrent Xercavins
Rubí

Llera del torrent Xercavins 08191- RUBÍ
    Al fons d'una vall pluvial

Juana Maria Huélamo - ARQUEOCIÈNCIA

Construcció d'obra en forma de receptacle de planta rectangular, amb un espai més petit que li surt d'una de les cantonades. Quan estava en actiu, s'omplia d'aigua que s'emprava per a regar, essent, a més, el lloc on anaven les dones a rentar la roba, per la qual cosa aprofitaven les lloses que hi havia a dos dels seus costats.

A més d'aquest i altres safareigs, que encara perduren dempeus a Rubí, com el de Vallhonrat, Cal Met Lleó, Can Rosés, etc., la gent tradicionalment anava a rentar la roba als gorgs dels torrents, com el de can Sant Joan o a la Riera, per exemple, al costat del Vapor Nou, on s'aprofitava l'aigua neta del torrent de can Xercavins (C.R.M., 1983).

C.R.M. (1983) "Estampes descolorides. Pluges" Butlletí del Casal d'Avis - Rubí, Núm. 28, Rubí. Informació oral R. Bosch, R. Sánchez, J. Simó i E. Xercavins (novembre 2000, abril 2001)