Casa dels Telers / d'en Canals / Carner
Rubí

Riera, 3, 08191- RUBÍ
    Al nucli urbà

Juana Maria Huélamo - ARQUEOCIÈNCIA

Edifici destinat a habitatge que es troba al costat del carrer de la Riera, un dels més antics de Rubí. El seu interès principal radica en el fet de posseir una interessant llinda amb relleus que representen dos personatges al balcó del primer pis, probablement reaprofitada d'un altre lloc. Per alguns s'ha interpretat com una làpida romana (BEL, 2001), encara que vista des del carrer i a manca d'una anàlisi detallada, sembla correspondre a època més moderna.

L'any 1617 consta un tal Miquel Carner com l'habitant de la casa. Aquesta era una de les cases utilitzades pels teixidors establerts a la Sagrera (GARCÍA, 1996). El teixidor de lli més antic conegut a Rubí és Braget Vinyes, el 1460. Destaca pel seu interès la següent notícia referida a can Xercavin, on entre els anys 1797 i 1799 es va teixir una peça de tela de cent canes. El teixidor va cobrar 23 lliures pel seu treball, una altra d'estopa de 90 canes que va costar 18 lliures i 4 sous i una de drap de bri de 56 canes a 5 sous la cana; una altra de fil i cotó de 15 canes i mitja a sis sous la cana (VENTOSA, 1984). En el cadastre del 1717 figuren dos teixidors: Feliu Cisó i Ramon Rodés (GARCÍA, 1996).

BEL I CANO, Pere A. (2001) Façanes i elements urbans històrics de Rubí, a protegir. Projecte de treball a presentar a la Taula de Patrimoni, Full mecanografiat. GARCÍA I MAJÓ, Lluís (1996) "Sant Pere de Rubí. La seva evolució de parròquia rural a urbana", Butlletí del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí, Núm. 40, p. 340-349. Rubí: Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí.