Ruta Montserrat-Puigcerdà (GR-4)
Marganell

Parc Natural de Montserrat
    Sud del terme de Marganell

IPC PNM-169
    J.M. Huélamo i M.Lloret - KuanUm

El GR-4 passa per les comarques de la Cerdanya, el Berguedà i el Bages. Comença al pont internacional de Puigcerdà i s'enfila per la Molina cap el Coll de Pal per travessar el parc natural del Cadí-Moixeró. Després, davalla fins a la Pobla de Lillet, travessa el riu Llobregat, i puja al santuari de Falgars, travessant l'espai d'interès natural del Catllaràs, des d'on es dirigeix cap a Sant Romà de la Clusa i Borredà, a tocar de la carretera que va de Berga a Ripoll. Des de Borredà el camí torna a enfilar-se fins arribar a la Quar. El recorregut continua per Sagàs, Sant Pau de Pinós i el monestir de Sant Benet de Bages, i després de deixar enrere Sant Vicenç de Castellet torna a enfilar-se Montserrat amunt, endinsant-se en el parc natural de la muntanya de Montserrat fins al Monestir. A més, el GR 4 forma part del sender internacional E-7 (Oceà Atlàntic - Mar Negre) que va des de Constanza, a Romania (en un futur arribarà a Crimea), fins a Lisboa a Portugal. El sender E-7 a casa nostra està compost pel GR 4, de Puigcerdà a Montserrat, el GR 172, de Montserrat fins a Bellprat, i el GR 7, de Bellprat fins a Fredes. D'aquí continua pel mateix GR 7 fins a prop de València, on enllaça amb el GR 10, que després de passar per Madrid arriba a Lisboa. Fa un total de 158 km. Al terme de Marganell, entra per la propietat de Can Martorell, passant per Santa Cecília, i surt seguint el Camí de l'Arrel.

El tram que passa per Marganell es correspon amb el camí de Sant Cristòfol a Santa Cecília de l'Inventari del Patrimoni Cultural del Parc Natural de Montserrat.

FORESTAL CATALANA, S.A. (1995) Inventari de Patrimoni Cultural del Pla d'Ús i Gestió del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. http://www.senderisme.com HUÉLAMO, J.M.; SOLIAS, J.M. (2007) )Inventari del Patrimoni Cultural del Parc Natural de la muntanya de Montserrat, Generalitat de Catalunya.