Roquerols
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Salo
    Carretera de Salo (BV-3002), al km. 9,2 trencall direcció sud-oest uns 400 m.

Catàleg de masies (núm. 22)
    Jordi Piñero Subirana

Casa rural de dimensions força grans emplaçada, juntament amb la de cal Fuster de Roquerols, en una esplanada vora la riera de Salo. Consta d'un cos residencial de planta rectangular (de planta baixa més un pis) amb un petit cos adossat a la part posterior. La casa ha estat força modificada en els darrers anys, de manera que conserva el volum originari però les obertures s'han adaptat, fent-les més regulars. Actualment els murs són a pedra vista, amb dos rengles de finestres a les façanes sud i oest. La façana est també ha estat molt transformada. Antigament hi havia una tina on ara hi ha un petit porxo d'entrada. La façana posterior ha conservat en major grau les finestres originàries, emmarcades amb llindes i brancals de pedra. L'entorn de la casa ha estat adequat i enjardinat.

Informació oral facilitada per M. Àngels Montalà Coma

L'origen de les tres cases que hi havia al sector de Roquerols (la coneguda amb el mateix nom de Roquerols més cal Fuster de Roquerols i cal Perico de Roquerols) tenen el seu origen en una serradora que els amos del poderós mas de les Cases de Matamargó (Pinós) van instal·lar en aquest lloc al voltant de 1876. Cal dir que els Casas posseïen diversos masos en aquesta zona. Era una de tantes serradores que funcionaven, mitjançant una roda hidràulica, a les ribes de la riera de Salo. La serradora va funcionar fins a la dècada de 1960, però després del seu tancament els amos van desmuntar les instal·lacions, se'n van emportar les peces i actualment no en queda cap rastre.
    Roquerols és la casa més gran i situada en una cota més alta, ja que era on vivia algun membre de la família Casas. A cal Fuster hi ha una pedra amb inscripció del 1876 que fa referència a Josep Casas i Gibert. Es tracta d'algun membre d'aquesta família que devia ser l'impulsor de les cases. En les altres dues, més petites, hi vivien treballadors de la serradora. Entorn de 1965 Anselm Montalà Tristany i la seva esposa, Maria Coma Serra, van establir-se com a masovers a cal Fuster de Roquerols. Al cap d'uns anys van comprar les tres cases al que aleshores n'era el propietari, Ramon Casas Boladeras. Anselm Montalà portava una granja i feia també de transportista amb un camió. Entorn de 1992 Maria Coma i la seva filla, M. Àngels Montalà Coma, van obrir un restaurant a cal Fuster de Roquerols que encara està en actiu. Per això van adaptar els baixos de la casa, mentre que actualment la seva residència és a Roquerols. Pel que fa a cal Perico de Roquerols, fins la dècada de 1970 encara era habitada per uns llogaters. Més endavant fou enderrocada i actualment no en queden pràcticament rastres.