Quius
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Salo
    Carretera de Salo (BV-3002), al km. 8,6 camí direcció sud-oest uns 900 m.

Catàleg de masies (núm. 38)
    Jordi Piñero Subirana

Masia de dimensions mitjanes emplaçada en un altiplà al sud de la riera de Salo. Consta d'un cos residencial (de planta baixa més un pis i golfes) amb coberts adossats a ambdós costats de la façana principal, de manera que formen una mena de passatge força ample. El cos residencial ha sofert poques modificacions i conserva molt bé els volums i la tipologia tradicional. Presenta una estructura força regular en base a tres crugies, que es reflecteixen en tres eixos d'obertures a la façana principal, encarada vers el sud-oest. Al centre hi ha un portal rematat amb arc escarser. En el primer pis hi trobem tres obertures (la central en forma de petit balcó). Finalment, les tres finestres de la planta superior són molt menudes. El parament dels murs és fet amb carreus més o menys escairats i, a la façana davantera, conserva l'arrebossat tradicional. Les façanes nord i oest, en canvi, són a pedra vista i s'hi observa millor l'aparellat dels murs, de força qualitat. Aquí les finestres tenen una distribució irregular i són emmarcades amb llindes i brancals de pedra. L'interior de la casa ha conservat molt bé la tipologia i les característiques constructives tradicionals. Els dos coberts laterals són antics i fets amb pedra, però ampliats modernament amb obra de totxo. Entre les noves construccions hi ha un femer de pedra, a l'angle nord-oest.

Inscripció al portal principal: Ramon Casas 1770
    Finestra de la façana nord: 1849
    Informació oral facilitada per Dolors Castañé

Per la seva tipologia constructiva es pot deduir que aquesta masia té un origen força antic, probablement medieval. No en coneixem notícies més antigues, però almenys des del segle XVIII pertanyia a la família Casas, propietaris de les Cases de Matamargó. Aquest poderós mas del terme de Pinós posseïa altres heretats en aquesta zona. La inscripció del portal principal (Ramon Casas 1770) fa referència al que aleshores era el propietari. Entorn de 1963 s'hi van establir com a masovers Joan Jordana i la seva esposa, Maria Muns. Procedien de Claret dels Cavallers. El seu fill fou Joan Jordana, casat amb Dolors Castañé, que van continuar com a masovers dels Casas de Matamargó.