Solsonet
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Salo
    Ctra. BV-3002, al km. 10,5 ctra. N 500 m i camí N-E, després cal Quelet seguir E i S 400 m

Catàleg de masies (núm. 14)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de petites dimensions, emplaçada a la punta d'un altiplà amb bones vistes cap al sud, vers la riera de Salo. Consta d'un cos residencial que originàriament era de planta quadrada (amb planta baixa més un pis) i que fou allargat per la banda de ponent. També té un cobert adossat a l'angle nord-est i un cobert aïllat a ponent. La façana principal, encarada vers migdia, presenta una distribució regular, amb un portal a l'esquerra i, a la planta superior, dues finestres. Totes les obertures són emmarcades amb llindes i brancals de pedra, i les finestres tenen l'ampit treballat. El parament és fet amb carreus més o menys escairats però de mides diverses i de manera molt irregular. HI trobem encastat un element petri reaprofitat, semblant a una pica. En el mur posterior les finestres són emmarcades amb maó. En general la casa ha conservat molt integrament els volums i la tipologia tradicional.

A la llinda del portal: 1765
    A la llinda de la finestra sobre el portal, inscripció incompleta: A fet fer la P[resent] obra

Probablement aquesta casa fou construïda el 1765, tal com indica la inscripció de la llinda. En la inscripció que hi ha al seu damunt, a la finestra, hi devia constar el promotor de l'obra, però està erosionada i no s'acaba de llegir. Als segles XIX o XX la casa va tenir algunes ampliacions, però mantenint les seves dimensions modestes.