Riu Besòs
Martorelles

Polígon Industrial del Pla
    A l'oest del terme municipal

Dolent
    Ha estat canalitzat amb esculleres de roca i s'ha eliminat pràcticament tota la vegetació de ribera. Pateix una forta pressió antròpica.
    Agència Catalana de l'Aigua. C/ Provença, 204-208 08036 Barcelona
    Marta Lloret Blackburn

El riu Besòs neix a la confluència dels rius Congost i Mogent, estenent-se la seva conca entre les comarques d'Osona, el Vallès Oriental i el Vallés Occidental. Fa un recorregut de pendent suau, amb un cabal petit però continu, excepte en episodis puntuals de sequera. Al seu pas per Martorelles va ser canalitzat amb esculleres de roca, pel que té menys amplitud i s'ha eliminat la vegetació de ribera que hi havia. A prop del pont de Mollet s'hi ha abocat grans piles de runa. L'aigua que rep prové majoritàriament de les depuradores que hi ha aigües amunt, que recapten aigua de la xarxa Ter-Llobregat.

Els rius constitueixen un dels principals elements de desenvolupament del territori. Des d'antic les poblacions i conreus es situaven a prop seu, ja que permetien disposar d'aigua per al consum humà i agrícola. A Martorelles no es van construir edificacions en la proximitat del riu Besòs pel risc que això suposava durant els episodis de crescudes. Tanmateix, s'hi va desenvolupar una agricultura d'horta molt important, la qual s'abastia de l'aigua del Besòs a partir de recs. Un altre aprofitament de l'aigua del qual tenim notícia que des de l'època medieval és la dels molins fariners, que es van instal·lar al seu voltant. A Martorelles hi havia el Molí de Lloberons i el de Carrencà, que van funcionar fins a l'època contemporània. Entre les crescutes importants que ha tingut el riu, és recordada la de l'any 1962, quan la força de l'aigua va emportar-se el pont de Mollet del Vallès, entre moltes d'altres destrosses materials.

FAGEDA, L.; RAÏCH, M. Martorelles, el nostre entorn natural. Regidoria de Medi Ambient. Ajuntament de Martorelles.