Riu Anoia
Vallbona d'Anoia

Vallbona d'Anoia

Molts punts del riu hi ha abocaments de deixalles
    Agència Catalana de l'Aigua (ACA)
    Núria Cabañas

El naixement del riu Anoia se situa als altiplans de Calaf, Montmaneu i Argençola, a la línia divisòria que separa les conques del Llobregat i el Segre i travessa les comarques de l'Anoia, l'Alt Penedès i el Baix Llobregat. En total té una longitud de 68 km. Dóna nom a la comarca de l'Anoia i ha tingut un paper molt important en el creixement demogràfic i econòmic de la comarca.
    El tram que passa per Vallbona d'Anoia, limita el municipi per la banda sud-oest i travessa espais amb una litografia i geomorfologia ben diversa. Segons la seva litografia i morfologia es poden dividir en tres trams. El primer tram des del nord-oest fins a Ca l'Alerd que correspon a una zona de granits paleozoics amb marges ben amplis. Un segon tram que arribaria fins passada la resclosa de Ca la Fou i que correspon a una zona de pissarra amb els marges del riu escarpats i verticals i finalment, el tercer tram que arribaria fins l'extrem sud-est de Vallbona on la litografia és a base de conglomerats del terciari i els marges del riu continuen essent verticals.

La fitxa s'ha omplert amb les dades de la fitxa 29.BAMP del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Vallbona d'Anoia, redactat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.