Riera de Sant Joan
Monistrol de Calders

    Moianès
    el seu trajecte discorre per gran part de la zona de llevant i central del terme municipal.
    449

    Coordenades:

    41.75666
    2.01821
    418381
    4623225
    Número de fitxa
    08128 - 151
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Zona d'interès
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Social
    Titularitat
    Pública
    Agència Catalana de l'Aigua. Carrer de Provença, 204, 08036 Barcelona
    Autoria de la fitxa
    Sara Simon Vilardaga

    La riera de Sant Joan discorre dins el terme de Monistrol de Calders en sentit sud-est vers el nord-oest, des de la zona de Rubió recollint les aigües de diversos torrents, dirigint-se cap al nucli urbà que creua pel seu interior i dirigint-se vers la zona central del terme, al nord del poble, just a la zona del pont del Collet on s'uneix a les aigües de la riera Golarda per conformar el riu Calders. En el darrer tram de la riera pel nucli urbà, el trajecte conforma una gran corba a manera quasi de meandre, zona on s'urbanitzà una de les primeres àrees de creixement del nucli a partir de finals del segle XVII, anomenat Poble Avall.

    Al llarg del trajecte de la riera trobem altres elements d'interès patrimonial i naturalístic com són les Font de Rubió.

    En el recorregut de la riera les seves aigües van ser i són aprofitades per diverses utilitats, tals com alimentar molins per generar força hidràulica per moure les seves moles, com el Molí d'en Sala, el Molí d'en Saladic, els Molins del Solà, o també altres tipus d'indústries com una petita serradora, o refrigerar el sistema de gas pobre de la fàbrica tèxtil Clarassó situada dins el nucli urbà; les aigües han estat i són emprades per al rec de la gran quantitat d'horts que hi ha hagut a redós de la riera. En el recorregut de la riera es localitzen algunes preses i canalitzacions per a l'acumulació i conducció de l'aigua.

    -AROLA SIERRA, J. (2008): El Paisatge de Calders (Bages). Tesi Doctoral, Universitat de Barcelona, Facultat de Geografia i Història. Manresa.
    -ERILL I PINYOT, G.; GUAL I PURTÍ, J.; MANENT I ORISTRELL, Ll. (2006): Monistrol de Calders. El poble dels pagesos enginyers. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
    -PERARNAU I LLORENS, J.; PIÑERO I SUBIRANA, J. (1993): Monistrol de Calders. La seva història i el seu patrimoni. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
    -GUAL I PURTÍ, J. (2010): Monistrol de Calders, del calaix, una imatge i una història. Ajuntament de Monistrol de Calders i Zenobita edicions.