La Golarda
Monistrol de Calders

  Moianès
  a la part nord-est i centre del terme municipal.
  434

  Coordenades:

  41.76673
  2.01394
  418039
  4624347
  Número de fitxa
  08128 - 150
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Regular
  algunes zones s'hi acumulen deixalles; segons algunes notícies també ha estat objecte d'alguns abocaments de contaminants.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Agència Catalana de l'Aigua. Carrer de Provença, 204, 08036 Barcelona
  Autoria de la fitxa
  Sara Simon Vilardaga

  La riera Golarda discorre dins el terme de Monistrol de Calders entrant al municipi pel costat nord-est i prenent un recorregut sinuós vers el sud-oest, desembocant al riu Calders a la part central del terme, just al costat nord del poble. A la part inicial de la riera, en el veí municipi de Moià, rep el nom de riera de Marfà, un cop recollides les aigües dels primers torrents que hi desaigüen, adopta el nom de la riera Golarda. Així, adopta el nom de Golarda aproximadament des del paratge i mas de la Datzira (on hi ha les restes d'un antic molí) fins a abocar les aigües al riu Calders, per tant, tot el seu recorregut dins el terme municipal de Monistrol de Calders; tot i que en alguns trams popularment se l'ha anomenat amb altres noms.

  A la riera Golarda compta amb zones d'interès naturalístic, paisatgístic, i social, com són els Gorgs Blaus o la zona de la resclosa del Pla de Cardona (conegut popularment com les Dutxes); alguns d'aquests espais són freqüentats com a zones de bany durant el període estival.

  Es tracta d'una riera que com pràcticament la gran majoria de cursos fluvials ha estat font d'aprofitament hídric de maneres diverses, especialment a partir de l'època medieval però de manera més intensa i impactant des d'època moderna i contemporània. En aquest sentit les seves aigües han estat aprofitades, sovint a partir de canalitzacions i/o construcció de preses al llarg del seu recorregut que han facilitat la utilització de l'aigua pel rec d'horts i terres de conreu, així com per fer funcionar molins sobretot fariners instal·lats al seu redós o altres elements o petites indústries accionades mitjançant la força hidràulica.

  -AROLA SIERRA, J. (2008): El Paisatge de Calders (Bages). Tesi Doctoral, Universitat de Barcelona, Facultat de Geografia i Història. Manresa.
  -ERILL I PINYOT, G.; GUAL I PURTÍ, J.; MANENT I ORISTRELL, Ll. (2006): Monistrol de Calders. El poble dels pagesos enginyers. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
  -PERARNAU I LLORENS, J.; PIÑERO I SUBIRANA, J. (1993): Monistrol de Calders. La seva història i el seu patrimoni. Ajuntament de Monistrol de Calders, Diputació de Barcelona i Consorci per la promoció dels municipis del Moianès.
  -GUAL I PURTÍ, J. (2010): Monistrol de Calders, del calaix, una imatge i una història. Ajuntament de Monistrol de Calders i Zenobita edicions.