Riera de la Foradada
Sant Quirze de Besora

Riera de la Forada
    Emplaçament
    Al veïnat de la riera de la Foradada a la part sud-est del municipi i delimitant amb Santa Maria de Besora
    555,7

42.100435463939
    2.2330530836958
    436583
    4661213
    08237 - 197
    Bo
    Espai de gran bellesa natural i ben conservat degut a les mesures proteccionistes del PEIN serres de Milany-Santa Magdalena i Bellmunt-Puigscalam. La seva capçalera correspon amb una reserva natural fluvial.
    Legal i física
    Xarxa natura 2000
    Natura 2000
    Àrea especial de protecció
    PEIN Serres de Milany-Santa Magdalena i Bellmunt-Puigsacalm pel Decret 328/1992. Declarat com a ZEPA el 2005 i com a LIC el 1997. Va ser ampliat com a espai de Natura 2000 mitjançant l'acord de govern 112/2006 de 5 de setembre que aprova la xarxa natura 2000. (DOGC 4735 de 6/10/2006).
    Lúdic/Cultural
    Generalitat Catalunya. Dep. Medi Ambient. ACA. c/ Provença, 204-208, 08036 Barcelona
    Pere Cascante i Torrella

Riera que transcorre pels termes de Vidrà, Santa Maria de Besora i tant sols els darrers metres passen pel terme de Sant Quirze de Besora, en concret des del molí de la Foradada (TM. Santa Maria de Besora) fins a la desembocadura del ter. El seu curs fluvial de règim permanent circula amb vegetació de ribera amb espècies com els salzes, pollancres, sargals i pastures. Aquestes formacions es troben barrejades amb extensions de bosc de faig, roures, pi roig. El seu substrat és de llosa en diversos trams i en cal destacar paisatges de gran bellesa natural com el salt del Mir prop de la seva capçalera i la que li deu el seu nom per la presència d'una cova a sota seu, el salt del molí a Vidrà. El seu substrat calcari facilita la formació de coves i avencs com el del salt del Mir.

Espai natural de gran bellesa que convida a fer excursions i senderisme doncs hi ha infinitat de rutes i itineraris com el GR.3, el GR-151 o el PR C-45 a banda d'altres itineraris i senders locals senyalitzats i gestionats pel consorci de la vall del Ges Bisaura.