Riera de Cussons
Sant Quirze de Besora

  Osona
  Riera de Cussons
  Emplaçament
  Transcorre transversalment la part septentrional del municipi desembocant al riu Ter.
  576,5

  Coordenades:

  42.09822241119
  2.2106236354083
  434726
  4660983
  Número de fitxa
  08237 - 196
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Bo
  Riera que no es veu alterada per cap resclosa ni cap presa de cap embassament ni cap fàbrica, llevat de la resclosa de la font de la Petja amb un cabal lliure i una vegetació de ribera ben conservada. El tram final de la font de l'Espadaler està ben conservat.
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Altres
  Titularitat
  Pública
  Generalitat Catalunya. Dep. Medi Ambient. ACA. c/ Provença, 204-208, 08036 Barcelona
  Autoria de la fitxa
  Pere Cascante i Torrella

  La riera de Cussons neix a la baga dels Munts, prop del Collet de Sant Agustí. Des d'aquest punt segueix la direcció nord-est fins col·locar-se entre el massís dels Munts i el Serrat de les Ginestes, a l'altura de Fontranó. A continuació segueix enclotada en direcció est, sempre paral·lela a la carretera BP-4654, entrant dins al terme municipal de Sora fins arribar a Sant Quirze de Besora pels nuclis de Serradet on desemboca al riu Ter. En el darrer tram de Sant Quirze de Besora la riera passa per les fonts de la Petja, de l'Espadaler i les hortes de la ribera esquerra i desemboca al Ter per davant de l'antic restaurant de la Cogulera
  Es tracta d'una zona d'interès natural, amb vegetació de ribera i amb vernedes de certa rellevància a la zona del parc i font de l'Espadaler.

  COMPTE JORDI, HOMS MARTA; 2006. Mapa de Patrimoni Cultural de Sant Agustí de Lluçanès. Diputació de Barcelona. Oficina de Patrimoni Cultural.

  https:// www.wikipedia.org

  https://www.fonts.aiguawordpress.