Riera de Jafre
Sant Pere de Ribes

Sector est del terme de Ribes

Agència Catalana de l'Aigua. C/ Provença, 204-208 08036 Barcelona
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

La riera de Jafre neix al Baix Llobregat, en terme municipal de Begues. A l'alçada del turó dels Arcs, al Parc del Garraf, entra en terme de Ribes, on hi ha una arcada de pedra natural que transcorre perpendicular a la riera. El curs segueix passant per la Cova Negra i vorejant pel sud de l'Urbanització de Can Lloses. Tot seguit passa per llevant del nucli de Ribes, prop de Ca l'Escolà, fins a desembocar a la riera de Ribes, al sud de Can Quadres de la Timba. Es tracta d'un curs fluvial amb desnivells al seu primer tram, sobre un llit on aflora la roca natural, mentre que la part baixa té un pendent suau amb el llit de sauló. Té un cabal d'aigua discontinu, associat a les èpoques de pluja de la primavera i la tardor. La flora predominant és la vegetació de ribera amb joncs i canyissar i un entorn de màquies i brolles amb presència de pi blanc. També hi ha una considerable diversitat faunística, destacadament d'ocells, amfibis, rèptils i insectes.

VIRELLA, J. (1992). Visions geogràfiques del Penedès. Vilafranca del Penedès: Institut d'Estudis Penedesencs.