El Casalot
Sant Pere de Ribes

En estat ruïnós.
    National Monument Record
    Defensa
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Al cim del turó del Casalot, situat en la proximitat de la Font d'en Zidro, hi ha les restes d'una antiga construcció. Els murs existents indiquen que la planta de l'edifici era trapezoïdal. La part més ben conservada és la que s'orienta a mestral, on s'observa un mur d'uns 16 metres de llargada i més d'un metre d'amplada. La base és feta de pedra irregular disposada en filades, sobre la qual hi ha un mur encofrat de tàpia. S'hi observen petites obertures verticals que podrien correspondre's amb espitlleres. Per la seva situació i les seves característiques constructives, es pot determinar que es tracta d'una edificació defensiva.

També conegut com el Castellot.

Els estudiosos Josep i Xavier Miret han apuntat a la possibilitat que el Casalot es correspongui amb el castell Nou, documentat a la zona des de la darreria del segle XIII. Després de la destrucció del castell de Ribes, Ramon de Ribes feu edificar un nou castell, que va quedar inutilitzat al cap de poc temps. L'any 1501 les restes eren denominades "Castellot de Ribes" i l'any 1726 apareix nombrat com a "Castellot de la Font" per la seva proximitat a la Font d'en Zidro.

CATALÀ, P. (1990). Els Castells Catalans. Barcelona: Rafel Dalmau. MIRET, J.; MIRET, X. (1981). "Els Castells de Ribes". Programa de Festa Major. Sant Pere de Ribes: Ajuntament de Sant Pere de Ribes. PLADEVALL, A. (1992). Catalunya Romànica. El Penedès, L'Anoia. Barcelona: Enciclopèdia Catalana.