Font Codina
Sant Pere de Ribes

Camí de la Font Codina

X-XVII
    Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Pl. de la Vila, 1
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

Font situada a ponent del turó d'en Galús, prop del terme municipal d'Olivella. Es tracta d'una cocona subterrània que s'omple amb el degotall d'aigua provinent d'una esquerda on contacten dues capes geològiques diferents. La cocona queda protegida dins una construcció de planta irregular, feta de pedra lligada amb argamassa i coberta amb un arc apuntat de pedra disposada a sardinell. Consta d'una obertura apuntada a la part frontal, per on cal atansar-se per recollir l'aigua. Des de la font en surt una canalització rudimentària que condueix a una bassa situada en una cota inferior. A uns quants metres de la font, a peu del camí que hi mena, hi ha una bassa parcialment construïda amb murs de pedra lligada amb argamassa, que podria recollir l'aigua sobrera de la font. En l'actualitat no hi ha aigua, però és molt concorreguda pels senglars.

A l'acta de dotació de Sant Miquel d'Olèrdola, datada del segle X, es nombra el seu terme jurisdiccional: "A parte uero meridies inqoat per ipsa mare, et sic per ipsas Cegias, perfonte Anastasio sic perfonte de Cuzinas, per ipso Capra Fico, gradit per ipsa Gavarra, usque in spelunca qui dicitur Derru" (VIRELLA 1986: 30). És molt probable que la "fonte de Cuzines" es correspongui amb la font Codina. Entre els límits de propietat del Mas Romagosa de Jafre durant el segle XVII també hi consta la font de Codines.

L'any 2004 la font va ser restaurada i arranjada gràcies a una subvenció que el Servei de Parcs de la Diputació de Barcelona va atorgar a l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes.

VIRELLA, A. "L'accés marítim d'Olèrdola en l'alta medievalitat", Miscel·lània penedesenca, vol. 9.
    VIRELLA, J. (1992). Visions geogràfiques del Penedès. Vilafranca del Penedès: Institut d'Estudis Penedesencs.