Retaule gòtic
Gualba

XV
    Denominat Mestre de Gualba
    Bisbat de Terrassa
    P. Barbado. OPC

Retaule gòtic del segle XV amb taules pintades amb escenes de la vida de sant Vicenç. Es tracta de dues taules amb tres compartiments cada un. Els tres de l'esquerra representen el judici del Sant, la seva crucifixió i el seu empresonament. Els tres de la dreta representen: el nou empresonament, la seva mort i el llençament del seu cos al riu i arriba ala vorera on resta a la cura dels animals salvatges. El retaule tenia annexat unes pintures posteriors, possiblement del s. XVIII, que representen a Sant Ambròs, Sant Gregori, Sant Agustí i Sant Jeroni.

Podria ser del segle XVI segons algunes informacions ja que a la preadel·la apareix una data: 23 de novembre de 1580. Els marcs són del segle XVIII. En una visita pastroal de 1421 es cita un retaule amb imatges del Sant titular. Part del retaule va desparèixer durant la Guerra Civil, la part central i les ornamentacions superiors. Es va restaurar a finals dels 90 del segle XX i principis d'aquest segle.

http://esglesiadegualba.blogspot.com.es/p/historia_7.html Velasco Gonzàlez, A., "De pintura tardogòtica catalana: algunes novetats al voltant del Mestre de Cervera i el Mestre de Gualba". Miscel·lània Cerverina 20, any 2010