Retaule gòtic
Gualba

  Vallès Oriental
  Església de Sant Vicenç de Gualba
  Emplaçament
  Nucli urbà

  Coordenades:

  41.73182
  2.50248
  458624
  4620121
  Número de fitxa
  08097-184
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Medieval
  Gòtic
  Segle
  XV
  Denominat Mestre de Gualba
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Física
  Accés
  Restringit
  Religiós
  Titularitat
  Privada accessible
  Bisbat de Terrassa
  Autor de la fitxa
  P. Barbado. OPC

  Retaule gòtic del segle XV amb taules pintades amb escenes de la vida de sant Vicenç. Es tracta de dues taules amb tres compartiments cada un. Els tres de l'esquerra representen el judici del Sant, la seva crucifixió i el seu empresonament. Els tres de la dreta representen: el nou empresonament, la seva mort i el llençament del seu cos al riu i arriba ala vorera on resta a la cura dels animals salvatges. El retaule tenia annexat unes pintures posteriors, possiblement del s. XVIII, que representen a Sant Ambròs, Sant Gregori, Sant Agustí i Sant Jeroni.

  Podria ser del segle XVI segons algunes informacions ja que a la preadel·la apareix una data: 23 de novembre de 1580. Els marcs són del segle XVIII. En una visita pastroal de 1421 es cita un retaule amb imatges del Sant titular. Part del retaule va desparèixer durant la Guerra Civil, la part central i les ornamentacions superiors. Es va restaurar a finals dels 90 del segle XX i principis d'aquest segle.

  http://esglesiadegualba.blogspot.com.es/p/historia_7.html Velasco Gonzàlez, A., "De pintura tardogòtica catalana: algunes novetats al voltant del Mestre de Cervera i el Mestre de Gualba". Miscel·lània Cerverina 20, any 2010