Retaule del Roser de l'església de Castelltallat
Sant Mateu de Bages

Neoclàssic
    XVII, XIX
    Recinte tancat
    Bisbat de Vic
    Jordi Piñero Subirana

Retaule dedicar al Roser i situat en una capella lateral de l'església parroquial de Castelltallat. Integra elements dels segles XVII i XIX. Concretament, les taules amb relleus que representen els misteris del Roser i que estan situades a la predel·la i al pis superior són de l'època del barroc (segle XVII). A la predel·la, d'esquerra a dreta, hi trobem les escenes de l'Oració a l'hort, la flagel·lació, Maria i Maria Magdalena a la creu, Coronació d'espines i Camí del Calvari. Al pis superior hi ha les escenes de la Coronació de la Verge i Jesús al Temple; en uns medallons laterals hi ha dues escenes més. La resta, és a dir, l'estructura arquitectònica del retaule, és de començaments del XIX (1805-1817) i va ser encarregada al taller de l'escultor Tomàs Padró, de Manresa. La composició arquitectònica adopta una estructura neoclàssica, amb una imatge de la Verge en una fornícula central.

La del Roser va ser la primera capella lateral de l'església i es va construir l'any 1582. Per les caracerístiques de les talles barroques aquestes semblen obres una mica més tardanes, del segle XVII. En desconeixem l'autoria. Tal com hem dit, l'estructura del retaule actual és de començament del segle XIX (1805-1817) i fet pel taller de l'escultor manresà Tomàs Padró.

Web Ajuntament de Sant Mateu de Bages (llocs d'interès, Castelltallat): http://www.santmateudebages.cat/index.php?tipus=5&info=521&menu=129&cat=202&cat_dir=192