Retaule de Sant Martí. Retaule Major
Saldes

Saldes. Església Sant Martí de Saldes. Plaça de Sant Martí. 08697 SALDES

Neoclàssic
    IPA núm. 3582.
    Bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
    Cortés Elía, Mª del Agua

El retaule de Sant Martí de Saldes està format per tres carreres longitudinals amb una marcada preponderància del carrer central, coronat per una fornícula en forma de corona al pis superior, i per una de dimensiones grans al centre que emmarca la imatge de Sant Martí, formada per un frontó troncat i rematada per un parell de columnes corínties amb les bases decorades amb elements florals i caps d'àngels. Presenta les característiques usuals en els retaules del segle XVIII, ja dins el corrent Neoclàssic: retícula de plata quadrangular amb poc moviment, l'element central adquireix preponderància sobre els altres compartiments, la importància del Sagrari, situat sobre una mesa i damunt una escalinata, etc.

El retaule de Sant Martí és una obra tardana del segle XVIII, dins la corrent Neoclàssica i realitzat per un mestre, fins ara desconegut, presenta una austeritat molt característica de les parròquies de muntanya. Acompanyen al Sant patró de l'església, Sant Joan Baptista, Sant Francesc d'Assís, Sant Antoni Abad, Sant Sebastià.

Inventari Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, fitxa núm. 3582. Generalitat de Catalunya. 1990.