Pica baptismal de Sant Martí de Saldes
Saldes

Saldes. Església Sant Martí de Saldes. Plaça de Sant Martí. 08697 SALDES

XII
    Bisbat de Solsona. Palau Episcopal. 25280 SOLSONA
    Cortés Elía, Mª del Agua

Pica baptismal feta en un bloc de pedra arrodonit i buidat interiorment en forma hemisfèrica. No té cap marca o inscripció i es suporta directament sobre la seva base lleugerament arrodonida. La boca és circular amb el llavi pla i presenta un encaix que actualment servei per subjectar el peu de ferro del ciri pasqual.

Aquesta pica baptismal segurament prové del primer temple edificat al segle IX i bé del posterior d'època romànica. Es trobava a l'exterior de l'església, capgirat i convertit en la base d'una creu de terme. Actualment es conserva al presbiteri, ja que es va recuperar en fer les obres d'actuació a la plaça l'any 1958.

AA.VV. (1985). Catalunya romànica. Vol. XII, El Berguedà. Fundació Enciclopèdia Catalana. Barcelona. BARAUT, C. (1978). "Les actes de consagracions d'esglésies del Bisbat d'Urgell (segles IX-XII)". Urgellia, núm. 1. Riu, M. (1975). Excavaciones medievales en el término municipal de Saldes. "Noticiario Arqueológico Hispánico", III. Madrid. Pàg. 272-290.