Resclosa i rec del molí de les Feixes de Coaner
Sant Mateu de Bages

Ctra. BV-3002, prop de les Feixes de Coaner, emtre els Km. 4 i 5

Zona resclosa envaïda per vegetació; rec en estat de conservació desigual
    Sense accés
    Jordi Piñero Subifrana

Resclosa i rec del molí fariner de les Feixes de Coaner, que es troba uns 200 m al nord-est de la masia. La resclosa està situada a uns 1.200 m del molí, aigües amunt de la riera de Salo, enmig d'un meandre (coordenades UTM: ETRS89 390332; 4633185). És una resclosa de pedra, de pocs metres de llargada, que es troba en un paratge de difícil accés, actualment cobert per la vegetació. D'aquí l'aigua es canalitzava cap a un rec que discorre per la riba dreta de la riera en una trajectòria que ha de sortejar un meandre, primer cap al sud i després cap al nord. Es tracta d'un rec estret, excavat al terra. En algun tram està soterrat i en un altre transcorre per una canalització de terrissa. En el punt on el rec s'encreuava amb al camí que va cap a la masia de les Feixes travessava per sota d'aquest mitjanant un sifó. En el seu tram final el rec passa enmig d'un camp fins que desemboca a la bassa del molí. La bassa és excavada al terra i té una planta allargada, d'uns 40 m, força irregular. Té un mur obrat a la part de llevant, on es pot veure el forat per on l'aigua entrava al molí.

El molí fou construït pels propietari del mas Feixes de Coaner, probablement l'any 1633. Així consta en una llinda interior del molí i també en documentació del mas. L'hereu en aquest moment era Jacint Feixes. En aquests anys es va construir també el pou de gel. Els dos elements estaven situats un a prop de l'altre, ja que el pou aprofitava l'aigua estancada de la bassa del molí per extreure'n el gel. Segons la inscripció d'una altra llinda, el 1665 la construcció del molí s'hauria ampliat amb el cos adossat a migdia. En el pis superior hi vivia la família del moliner, que s'encarregava també del treball d'empouament del gel. El molí va estar en funcionament fins els volts de 1900, mentre que el pou de glaç encara va treballar fins aproximadament el 1907. La família del moliner, de cognom Guitart, va residir a la casa fins a la dècada de 1970. Un dels fills era ferrer i tenia el taller en dependències del molí. Quan l'any 1960 la família Serra va adquirir les Feixes de Coaner encara funcionava la dinamo amb el salt d'aigua del molí que proporcionava electricitat a la masia.

MARTÍ FEIXAS, Josep (1928). Història de les Feixas, Manresa.
    PALAU RAFECAS, Salvador (1944). 800 molins fariners de Catalunya, 1944.
    PERARNAU LLORENS, Jaume (1992). Els pous de glaç de la comarca del Bages, Centre d'Estudis del Bages, , Quaderns, núm. 5, Manresa.
    SERRA PERIS, Joan (2003). Les Feixes de Coaner (edició particular).