Pou de gel de les Feixes de Coaner
Sant Mateu de Bages

    Bages
    Demarcació de Coaner
    Emplaçament
    Ctra. BV-3002, al Km. 4 (Feixes de Coaner) camí oest, sud i est uns 700 m
    365

    Coordenades:

    41.84312
    1.68956
    391205
    4633188
    Número de fitxa
    08229 - 227
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Popular
    Modern
    Segle
    XVII
    Any
    1627
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí: IPA 17119
    Accés
    Fàcil
    Científic
    Titularitat
    Privada
    08229A013001350000MB
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Pou de glaç situat vora el molí de les Feixes de Coaner, a uns 200 m de la masia i molt a prop de la riera de Salo. És un dels més ben conservats del Bages, ja que manté tota l'estructura intacta. El pou està format per una cavitat cilíndrica, bàsicament excavada sota terra, amb un revestiment de pedra. A la part superior té un arc toral per aguantar la falsa cúpula de pedra seca que corona la construcció. S'hi penetra per un passadís en forma de "L" d'uns 7 o 8 metres de llarg i 1,30 metres d'alçada, el qual desemboca en la cavitat circular, que té uns 6,5 metres de diàmetre per 7 o 8 d'alçada. A part del túnel el pou té dos altres accessos: per l'obertura circular superior situada al capdamunt de la volta i per una obertura rectangular a l'arrencada de la volta. Aquesta última permetia extreure el gel quan es trobava a mitja alçada.

    Inscripció a la llinda d'accés al pou: 1627

    Aquest pou fou construït pels propietari del mas Feixes de Coaner l'any 1627. Almenys aquesta és la data que consta a la llinda d'accés. En canvi, en documentació del mas consta la construcció del molí i del pou de gel el 1633, sent l'hereu Jacint Feixes. Estava situat al costat del molí del mateix mas, per la qual cosa n'aprofitava la bassa per extreure'n el gel un cop l'aigua s'havia glaçat. Per documentació conservada al mas sabem que havia proveït en alguna ocasió Terrassa i Barcelona per mitjà del camí ral de Coll de Daví, tot i que habitualment deuria comercialitzar el gel a les poblacions més properes de Súria, Cardona o Manresa. El treball d'empouament era fet per la mateixa família dels moliners o pels nombrosos boscaters que treballaven a la zona. Fins els primers anys del segle XX encara s'hi va empouar gel.

    FÀBREGA, Albert (2013). Pous de glaç: Bages, Berguedà, Solsonès i Vallès Occidental, Ed. Farell, p. 52.
    FERRER ALOS, Llorenç (2003). Masies de Catalunya. Fundació Caixa de Manresa; Angle Editorial, col·lecció Patrimoni Artístic de la Catalunya Central, 10; Manresa.
    GIRABAL GUITART, Josep (2016). Paisatges geològics de la Catalunya Central: itinerari i visites pel Geoparc. Farell, Sant Vicenç de Castellet.
    MARTÍ FEIXAS, Josep (1928). Història de les Feixas, Manresa.
    PERARNAU LLORENS, Jaume (1992). Els pous de glaç de la comarca del Bages, Centre d'Estudis del Bages, , Quaderns, núm. 5, Manresa.
    SERRA PERIS, Joan (2003). Les Feixes de Coaner (edició particular).