Rellotge de sol del Mas Salvet
Vilassar de Dalt

Carrer Josep Piferrer i Depaus, 6

Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
    Estructural
    Jordi Montlló Bolart

Rellotge de sol, del tipus vertical declinant, i superfície rectangular amb orientació sud-est. Es troba ubicat a la façana de migdia del Mas Salvet , entre la finestra esquerra i el finestral obert per sota del ràfec, a la planta pis de la casa. Es tracta d'un rellotge policromat, pintat damunt de la façana, sense cap arrebossat previ, a base de calç. Els colors emprats són el rosa pàl·lid pel fons del quadrant; el rosa o grana envellit per realitzar el disc solar; les línies horàries; les xifres romanes que dibuixen les hores; part de la sanefa lineal de tancament intern i extern i el nom de la casa amb la data d'execució. També s'ha emprat el color marró per pintar la sanefa lineal d'un centímetre aproximadament d'amplada que ressegueix la part superior interna del frontó; les tres línies externes, a excepció de la superior que formen part del marc del quadrant; les dues sanefes vegetals situades a banda i banda del frontó i la que s'emmarca al centre del marc inferior del rellotge que consisteix en una línia ondulada d'uns vint-i-cinc centímetres, entretallada per una petita circumferència pintat a mà alçada.
    Per sobre del color groc uniforme de la façana, s'ha pintat amb un to rosat molt pàl·lid, la superfície del quadrant, al damunt del qual hi ha dibuixat el rellotge. El gnòmon de vareta és de secció circular, acabat en punxa. Neix just per sobre del centre del llavi superior de la cara somrient d'un sol antropomorfa. Els raigs solars són de superfície triangular. Les línies horàries marquen les hores i les mitges hores, quedant delimitades per una sanefa de superfície quadrada amb un frontó superior que emmarca el disc solar. Les xifres representades són romanes. Estan repartides de la següent manera: les dotze del migdia al centre. A l'esquerra, començant per la part superior, marca les cinc del matí i va baixant progressivament fins a les dotze del migdia. A mà dreta, des del meridià va pujant d'hora en hora des de la una de la tarda fins a les cinc. A banda i banda del frontó s'observa una sanefa vegetal semblant a una fulla d'acàcia. Al cap de munt del mateix frontó la data "1829". Per damunt, al centre de la sanefa rectangular superior de tancament, el nom de la casa en majúscules, "MAS SALVET".

Aquest rellotge consta a l'Inventari de rellotges de sol dels Països Catalans de la Societat Catalana de Gnomònica amb el número de referència 465. Hi ha una fotografia datada de l'any 1991 amb el rellotge original. En una segona fotografia de l'any 2004 realitzada per Ignasi Vilà es poden veure algunes modificacions cromàtiques respecte a l'actual.

Va ser restaurat a principis del segle XXI. A l'Inventari de la Societat Catalana de Gnomònica, hi ha una fotografia realitzada l'any 1991 per E.F. (només consten les inicials) del rellotge originari de la casa pintat l'any 1829. Aquest quadrant estava pintat al fresc, amb pols de marbre, calç i pintura, emprant els colors vermell-grana i un beig-daurat. A la fotografia, s'hi pot observar a la sanefa, de superfície rectangular amb el disc solar, representat per un sol antropomorfa per sota del qual s'hi ha dibuixats uns núvols. Les xifres romanes són del mateix color. S'han dibuixat seguint la diagonal de les línies horàries. Les sanefes vegetals situades a banda i banda del frontó difereixen lleugerament de les actuals.
    L'hora de d'Àngelus s'observa representada per una franja rectangular que travessa, des de les onze del matí fins a dos quarts d'una de la tarda. El gnòmon és el mateix. Per la part dreta del quadrant es podia observar un cablejat que baixava perpendicularment per la façana.
    Ala fotografia realitzada per Ignasi Vilà l'any 2004, el nom de la casa estava pintat en color marró i algunes de les sanefes lineals verticals com les del quadrant interior també.