Rellotge de sol del carrer de Jaume I, número 9
Matadepera

  Vallès Occidental
  Carrer de Jaume I, 9
  431

  Coordenades:

  41.59787
  2.0256
  418796
  4605588
  Número de fitxa
  08120 - 69
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1950
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Titularitat
  Privada
  8857503DG1085N0001XX
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Rellotge de sol, situat a la façana de migdia de la casa que es localitza al carrer de Jaume I, número 9.

  Es tracta d’un rellotge oval, realitzat amb trencadís de rajola ceràmica policromada i emmarcat per una sanefa motllurada de fang. És del tipus vertical declinant, amb orientació sud. En el quadrant s’hi distingeixen quatre colors. Predomina el groc pel fons, el grana per la franja oval on se situen les hores, el blanc per l’astre solar, les línies horàries i la numeració.  El gris pels vuit estels de quatre puntes que es poden observar a l’interior de l’astre solar. Emmarcant-lo en un pla rectangular el trencadís alterna dos colors bàsics, el beix i el marró. Les hores es representen en xifres romanes, que van de les VI del matí a les VI de la tarda. El gnòmon és de vareta, perfil circular, finit per una boleta. No té lema i no està signat.

  El rellotge només es pot veure des del carrer de Josep Porcar, amb el qual la casa fa cantonada i queda gairebé tapat pel brancatge d’una alzina que creix al davant.

  Aquest rellotge consta a l’ Inventari de Rellotges de sol dels Països Catalans de la Societat Catalana de Gnomònica, amb el número de referencia: 3410.

  Segons els seus propietaris, el rellotge va ser construït en el mateix moment que la casa als anys cinquanta del segle XX. Les motllures que emmarquen el rellotge coincideixen amb les restants de la façana.