Rellotge de sol de la Roca
Folgueroles

Mas la Roca. Ronda de la Damunt, s/n
    A la banda nord-oest del nucli urbà, al costat del carrer del Passavant

Adriana Geladó Prat

Rellotge de sol rectangular situat a la façana posterior de la masia, en un dels extrems de la galeria situada a la primera planta. Està format per una placa de pedra pintada amb diverses tonalitats. És del tipus vertical declinant, amb una orientació sud-oest i el gnómon de vareta. Les marques horàries indiquen les hores i les mitges hores, de dos quarts de 8 del matí a dos quarts de 6 de la tarda, amb la línia de les 12 en vertical. Aquestes franges estan pintades de color negre, mentre que la numeració és romana i està pintada de color groc. Està decorat amb dos marcs rectangulars concentrics, pintats de color marró fosc. El rellotge funciona a la perfecció.

Segons la bibliografia consultada, el rellotge fou repintat l’any 1963. Pel que sembla, el rellotge va una hora retardat, degut segurament a la diferència entre la nostra hora i l’hora solar del moment en que es va mesurar.

VAL SORIANO, Josep M. (2008). “Jugant amb el sol – Segona part”. La Falguera nº 29, p. 19-21.