Rellotge de sol de can Torrents del Pa
Folgueroles

Plaça de Mossèn Cinto Verdaguer, 12
    Al bell mig del nucli antic, a la banda de tramuntana de la plaça

BPU. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
    Adriana Geladó Prat

Rellotge de sol rectangular situat a la façana principal de l’edifici. Està esculpit en pedra i decorat amb pintura blanca i vermella. És del tipus vertical declinant, amb una orientació sud-est i el gnòmon de vareta amb una esfera a l’extrem. Les marques horàries indiquen les hores, de les 7 del matí a les 5 de la tarda, i la numeració és aràbiga. S’observa una important rectificació en aquestes marques, donat que les originals (gravades a la pedra i pintades de color blanc) eren errònies. Les marques noves estan pintades de color vermell damunt la pedra i aprofiten bona part de la numeració original. Amb aquesta rectificació, la línia horaria de les 12 queda disposada en vertical.

Segons les informacions consultades, aquest rellotge fou bastit mitjançant la tècnica de l’estuc pintat, que consisteix en revestir una superfície amb una pasta feta amb calç o guix i pols de marbre. Un cop seca es van pintar els números i les franges horàries de color blanc i vermell.

NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació A.07.

VAL SORIANO, Josep M. (2008). “Jugant amb el sol – Segona part”. La Falguera nº 29, p. 19-21.