Rellotge de sol de La Pedrera
Sant Llorenç d'Hortons

    Alt Penedès
    Camí de Sant Llorenç a Sant Joan Samora
    152

    Coordenades:

    41.47003
    1.83963
    403107
    4591587
    Número de fitxa
    08222 - 188
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVIII-XIX
    Estat de conservació
    Dolent
    Ha perdut bona part de la policromia
    Protecció
    Legal
    BCIL (POUM de Sant Llorenç d'Hortons, 2005)
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, IPA 2924
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08220A009000370000PL
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    El rellotge de sol de La Pedrera està ubicat a la façana principal, orientada a migdia, entre les dues finestres de la dreta situades a la planta pis. El seu estat de conservació és molt dolent però encara es pot veure la seva morfologia. És del tipus vertical declinant, esgrafiat i policromat, realitzat damunt de l'arrebossat sorrenc de la façana. S'observen restes de pintura blanca i una franja rectangular d'uns 3 cm de gruix que emmarca el rellotge. Es conserva el gnòmon de vareta, de ferro i de secció circular. Per damunt d'aquest hi ha una sanefa d'1 cm d'amplada aproximadament en sentit horitzontal formant un requadre amb la capçalera del rellotge. Al seu interior s'observen motius ornamentals alguns dels quals conserven una lleugera tonalitat rosa.

    No consta en l'inventari dels rellotges de sol dels Països Catalans de la Societat Catalana de Gnomònica.

    El document més antic de la Pedrera és un capmàs de 1587 on es parla de la casa d'en Cartró de la Riera, quan Bartomeu Almirall n'era el propietari. És fruit de la unió entre els masos Querol i Figueras. Després dels cartró de la Riera passà als Canals, després als Valldeperes, d'Olesa, i últimament als Puiggener, també d'Olesa; tots per maridatge. L'any 1844 els masovers eren la família Costa, procedent de Gelida.

    AA.VV (1986). Sant Llorenç d'Hortons; dins l'Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya; l'Alt Penedès. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
    BOSCH CASADEVALL, Josep Maria (2009). Diccionari de els masies de Sant Llorenç d'Hortons (ss. XVI-XIX), dins Programa de Festa Major de Sant Llorenç d'Hortons de 2009, pàgs. 17 a 23.
    ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1986). Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya, vol II l'Alt Penedès. Direcció General del Patrimoni Artístic de la Generalitat de Catalunya. Barcelona, pàgs. 124 a 133.
    ROVIRA TUBELLA, Ramon (2000). Unes primeres notes sobre les masies de la parròquia de Sant Llorenç d'Hortons. Programa de Festa Major de Gelida o http://www.gelida.org/SLHortons/2000.htm