La Pedrera
Sant Llorenç d'Hortons

Camí de Sant Llorenç a Sant Joan Samora

XVI
    BCIL (POUM de Sant Llorenç d'Hortons, 2005)
    Jordi Montlló Bolart

Masia de planta rectangular que consta de planta baixa, pis i golfes de tipus basilical; amb el cos central més elevat i les cobertes de teules àrabs. Façana principal orientada a migdia, on destaca el portal d¡accés d'arc de mig punt adovellat. A la planta pis hi ha tres finestres amb els ampits i les llindes de pedra treballada. Entre dues finestres es poden veure les restes del que havia estat un rellotge de sol, que encara conserva el gnom. A les golfes hi trobem una galeria d'arcades simètricament distribuïdes. Els paraments són llisos, arrebossats amb les cantoneres de pedra escairada.Té un celler soterrat de volta, i un cos lateral de cellers compost de sis voltes de maó pla i altres annexos posteriors per la façana septentrional.

El document més antic que en parla és un capmàs de 1587 on es parla de la casa d'en Cartró de la Riera, quan Bartomeu Almirall n'era el propietari.
    Aquesta masia és fruit de la unió entre els masos Querol i Figueras. Després dels cartró de la Riera passà als Canals, després als Valldeperes, d'Olesa, i últimament als Puiggener, també d'Olesa; tots per maridatge. L'any 1844 els masovers eren la família Costa, procedent de Gelida.

ROVIRA TUBELLA, Ramon (2000). Unes primeres notes sobre les masies de la parròquia de Sant Llorenç d'Hortons. Programa de Festa Major de Gelida o http://www.gelida.org/SLHortons/2000.htm