Rellotge de sol de Can Cahué
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Can Cahué
  Emplaçament
  Riera de Targa
  171

  Coordenades:

  41.52165
  2.35417
  446115
  4596869
  Número de fitxa
  08214 - 387
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XX
  Guivernau
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Estructural
  Titularitat
  Privada
  000205200DF49F0001XE
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Rellotge del tipus vertical i superfície rectangular amb orientació Sud - Est. Està realitzat amb rajola ceràmica catalana pintada a mà, de 7 cm x 7 cm (48 rajols) i emmarcat per una sanefa decorada amb motius vegetals i fons blanc, feta amb rajols de 7 cm x 3 cm (28 rajols) i 4 rajols suplementaris de 3 cm x 3 cm col·locats als escaires amb el dibuix d'una flor de sis pètals. L'ornamentació es reparteix de la següent manera: en la meitat superior, ben centrat, hi ha el disc solar al pol, representat per un sol antropomorfa de grans dimensions, somrient, de faccions clarament femenines i molt realista. Els raigs estan pintats amb tons grocs i ocres. Per sota mateix, cinc núvols decorats amb tons blaus i blanc. També hi ha un parell de pollastres d'un gran realisme (d'uns vint-i-dos centímetres d'alçada) col·locats a banda i banda del sol. Per sota dels núvols uns reflexes blaus i grocs i entre mig les línies horàries en cicles de dotze hores que marquen des de les onze del matí fins a les set de la tarda. Les hores estan representades per xifres romanes. La vareta és de ferro, de secció circular i surt de la boca del sol. A banda i banda de la línia perpendicular que marca les dotze del migdia hi ha dos escuts heràldics. En el de l'esquerra hi ha una barca amb una vela navegant, i al de la dreta un cavall blanc que s'aixeca majestuós damunt de les seves potes posteriors.
  Per sota dels escuts, hi ha un diagrama en forma de llaç a l'interior del qual es llegeix el lema "CARPE DIEM" (Aprofita el dia).

  Aquest rellotge consta a l'Inventari dels Rellotges de Sol dels Països Catalans, amb el número de referència 3.084. Hi ha una fotografia realitzada el 22 de novembre de l'any 2008 per A. Martí.

  L'expressió CARPE DIEM va ser utilitzada pel poeta llatí Quintus Horatius Flaccus, Horaci (65 aC - 8aC) i represa per nombrosos autors en llarg dels segles. S'ha convertit en un tema recurrent en la literatura catalana, espanyola, anglesa, com a exhortació a no deixar passar el temps que se'ns dona i no pensar en el futur; viure el present.