Rellotge de sol de ca l'Esteve de la Riera
Sant Llorenç d'Hortons

Ca l'Esteve de la Riera

Jordi Montlló Bolart

Rellotge de sol del tipus vertical declinant, amb orientació sud-oest, localitzat a la façana principal de l'antic porxo de ca l'Esteve de la Riera. Es tracta d'un rellotge ornamental pintat amb diferents tonalitats blaves. La seva forma és quadrangular, amb una sanefa esgrafiada a base de motius vegetals i florals. A les verticals s'hi ha pintat fulles de vinya i grapes de raïm i a les quatre cantoneres una liana autòctona, florida, la vidalba (Clematis vitalba). Pel que fa a les sanefes horitzontals, a la superior s'hi observa a més a més de les fulles de la liana, dos estels de vuit puntes i a la inferior la data "1515-1991". A l'interior de la sanefa quadrada, una gran circumferència emmarcada a cada escaire per una flor de vidalba mostrant tres pètals i dos estams. En aquest cercle s'hi ha representat els punts cardinals en català i el tram final de les línies horàries. El gnòmon és una vareta de ferro que surt d'un cercle que consisteix en dues circumferències blaves i una de blanca amb les aspes d'un molí pintades en color blau més fosc. Està posicionat damunt de la campana que marca l'hora de l' Àngelus. Per sota d'aquest cercle un el receptacle floral, d'on neixen les línies horàries. Les hores es troben pintades en xifres àrabs i repartides de la següent manera: a l'esquerra de l' Àngelus, les franges horàries de les 12h, 11h i 10h. A la dreta, hi ha sis franges horàries (la que marca la una de la tarda no està representada en xifres ja que hi ha una part de la campana que marca l' Àngelus); a continuació hi ha representades les xifres des de les 2h fins a les 6h.

No consta en l'inventari dels rellotges de sol dels Països Catalans de la Societat Catalana de Gnomònica.

Aquest rellotge el va fer pintar el senyor Manel Esteve l'any 1991. Va fer posar la data de 1515 perquè en aquell moment el document més antic que es coneixia de la casa era d'aquesta data. Però poc després de fer-se el rellotge es va descobrir un document de l'any 1380.

Arxiu municipal de Sant Llorenç d Hortons. Fons Ca l'Esteve de la Riera, des de 1603 fins a 1903.