Relleus obscens de can Cunillera
Granollers

    Vallès Oriental
    Carrer del Portalet, 1
    Emplaçament
    Al nucli antic de Granollers
    143

    Coordenades:

    41.6077
    2.28759
    440639
    4606466
    Número de fitxa
    08096 - 436
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Medieval
    Segle
    XV-XVI
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. R-089. Protecció de tipus II: Conservació amb reforma condicionada (fitxa general de can Cunillera).
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 28978 (can Cunillera)
    Accés
    Fàcil
    Ornamental
    Titularitat
    Privada
    15301DG4006E
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Relleus de caràcter obscè que es troben a can Cunillera, un casal senyorial d’estil renaixentista. Tanmateix, sembla que provenen d’una altra casa. El balcó es troba a la planta primera de la façana lateral de can Cunillera, que dona al carrer del Portalet. L’obertura està emmarcades amb carreus de pedra picada i rematada amb una llinda renaixentista decorada amb traceries lobulades i arc conopial. Aquesta recolza sobre sengles carreus treballats amb els relleus d’unes curioses figures humanes d’estil arcaic (tal vegada de tradició medieval) i de caràcter obscè.

    Concretament, en el carreu de la dreta es mostra una figura humana en una posició contorsionada i mostrant els glutis i l’anus. En el carreu de la dreta apareixen dues figures nues molt esquemàtiques que sembla que amb els braços vulguin assenyalar els seus genitals.

    Segons l’arquitecte Albert Blanch, es tracta d’un element trobat al pati interior de l’immoble i col·locat a principis de segle XX on es troba actualment.

    Segons les dues dates inscrites a la façana principal aquest casal s’hauria construït entre els anys 1541 i 1550. Els nombrosos elements decoratius d’estil renaixentista també concorden amb aquesta datació, tot i que alguns d’ells són provinents d’altres casals. La  construcció actual sembla respondre de manera força integra a aquesta fase del segle XVI, malgrat que s‘hi puguin haver fet reformes posteriors, per exemple al segle XVII (tal com suggereix un portal interior). La família que el va habitar deu tenir relació amb alguns dels escuts que es troben esculpits a la casa. Sabem que al llarg del segle XX s’hi han portat a terme algunes reformes, concretament els anys 1902 i 1965. Tal com hem dit, a principis de segle XX s’hi van col·locar diversos elements decoratius d’altres procedències que es guardaven al pati, sobretot a la façana lateral. A la dècada de 1980 la casa fou restaurada. Més recentment (2005-2006) s’hi han portat a terme altres intervencions, quan es van repicar les dues façanes i es van arrebossar i pintar de nou, aquest cop amb un to vermellós.

    CUSPINERA I FONT, Lluís et al. (2001) Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Granollers. Document administratiu.

    PANCORBO, Ainhoa; VILA, Josep M i altres (direcció de Raquel LACUESTA i Albert LÓPEZ (2006). Topografia urbana de Granollers entre els segles X i XVI. Estat de la qüestió i hipòtesi de configuració. Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona; Ajuntament de Granollers (treball inèdit), p. 221-223.

    PATRIMONI (1985) Patrimoni Històric Arquitectònic. Granollers: Caixa de Crèdit Granollers.