Reliquiari de la Veracreu
Sant Martí de Tous

  Anoia
  Basílica Santa Maria d'Igualada. Carrer Santa Maria, 9.
  449

  Coordenades:

  41.56093
  1.52327
  376862
  4602082
  Número de fitxa
  08226 - 3
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Objecte
  Renaixement
  Segle
  XVI
  Estat de conservació
  Bo
  Manca un fragment d'un dels florons de la creuera
  Protecció
  Legal
  BCIN
  National Monument Record
  Educació
  BCIN. Decret 474/1962
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada accessible
  Accés públic. Prop. Privada. Museu Episcopal de Vic
  Autoria de la fitxa
  Núria Cabañas

  Reliquiari de la veracreu de plata mixtilínia, octolobulada mitjançant quatre lòbuls grans i quatre lòbuls petits cadascun d'ells decorats amb motius vegetals. Inicia al peu un nus sisavat en forma d'urna i decorat amb òvals micropunxats. Aquest és seguit d'un altre nus en gerra dragonada i acabat per un cos abulbat en la zona on s'uneixen el peu i la creu. La creu és llatina i estpa centrada per una teca oval. Els braços són reseguits per cresteria exterior i amb florons en la creuera. L'interior dels braços es cisellat amb els improperis de la passió a l'anvers i amb motius pseudovegetals al revers.

  Procedent de la Parroquia de Sant Crstòfol del Fillol i en dipòsit al Museu Episcopal de Vic i cedit a la Basílica de Santa Maria Igualada

  La peça fou donada per la població de Sant Cristòfol de Fiol a la dècada de 1970 al Bisbat de Vic perquè no les podien custodiar. L'any 1996 el Bisbat de Vic va crear el projecte "Accuro" amb la finalitat de catalogar i donar accés al públic del patrimoni cultural parroquial. Arran d'aquesta idea, l'any 2008 es va inaugurar l'exposició permanent "Fulgentia" a parròquia de Santa Maria d'Igualada amb la finalitat de divulgar l'art religiós de les comarques de l'Anoia i la Segarra. Aquesta exposició acull una setantena de peces provinents de 16 parròquies i també custòdia altres peces no exposades a la zona de magatzem.

  Extret del catàleg de la base de dades del Museu Episcopal de Vic.