Rectoria Sant Pere de Bertí
Sant Quirze Safaja

Nucli de Bertí

XVII-XX
    Núria Cabañas

La rectoria de Bertí és d'origen medieval tot i que els vestigis actuals són d'època moderna i contemporània. L'edifici es troba adossat a la façana de ponent de l'església de Sant Pere de Bertí. Es tracta d'un edifici de planta rectangular amb una zona enjardinada davant la façana principal amb la coberta a diferents nivells a causa de l'annex de diferents volums. Consta de planta baixa, primer i segon pis. El frontis, orientat a migjorn, s'hi obre un gran portal d'arc de mig punt adovellat amb la inscripció Ave Maia Puríssima i una creu a la dovella clau i una petita finestra al costat esquerre. Damunt el portal hi ha una finestra amb ampit. Al costat dret hi ha un cos, tipus torre, amb dues portes. En aquest volum l'any 2000 s'hi va afegir un rellotge de sol. A ponent del cos principal hi ha un segon annex de tres plantes on hi obren dues finestres a la planta baixa i el primer pis i una terrassa a nivell de segon pis.

Emplaçament: des de Can Sans agafar el camí del Fai, el tercer a la dreta (camí del Soler de Bertí) i continuar pel camí de l'Ullar i el primer a mà esquerra (camí de la Solella Gran) fins a Bertí.

L'antic propietari de la rectoria, Vicenç Mas, va dur a terme algunes obres de neteja i arranjament de l'edifici. Durant aquests treballs va localitzar fragments ceràmics i una destral de pedra polida. Actualment aquests objectes es troben exposats i classificats al cor de l'església de Sant Pere de Bertí.

AAVV. (2002): XXIII Ronda Vallesana: Sant Quirze de Safaja: 27 d'octubre de 2002. Unió excursionista de Sabadell 2002. Sabadell.