Rellotge de sol de Bertí. Sant Quirze Safaja

Rectoria de Bertí. Nucli de Bertí

XXI
Núria Cabañas

El rellotge es troba situat a l'alçada del primer pis de la façana de migjorn de la rectoria de Sant Pere de Bertí. Correspon a un rellotge quadrat amb frontó on hi ha representada la deessa del cel, Nut, amb el seu germà Geb, el déu de la terra segons la mitologia egípcia. La deessa Nut està arquejada a mode de volta celeste i plena d'estels protegint a Geb que ens ofereix una flor de la terra. Al centre hi ha el rellotge amb les línies horàries de 9 a 8 i un sol amb relleu que sustenta gnòmon. A l'esquerra del sol hi ha les coordenades de Sant Pere de Bertí. A la part inferior hi ha el lema: "Pels camins del cel el sol va fent via mira quina hora es i aprofita el dia" encerclat amb motius vegetals i a la part inferior l'any 2000.

En l'inventari de rellotges de sol de la Societat Catalana de Gnomònica porta el número de referència 2598