Rectoria de Sant Pere de Castanyadell
Vilanova de Sau

Sant Pere de Castanyadell s/n
    Seguint el camí que surt del Pont de Malafogassa a 2 km.

Regular
    La part que ha estat restaurada per a turisme rural disposa d'un molt bon aspecte, tan mateix les parts que no han estat objecte d'aquests treballs de remodelació es troben en un estat ruïnós
    Bisbat de Vic. Carrer de Santa Maria, 1. 08500 Vic.
    Joan Casas Blasi

Edifici de planta rectangular amb la coberta a doble vessant i el carener paral·lel a la façana orientada a llevant-
    Aquesta construcció presenta una planta baixa i dos pisos, té annexada una segona casa de planta baixa i un primer pis però que es troba pràcticament en ruïnes.
    La casa i l'era o pati està protegida per una tanca i a l'interior del recinte s'hi entre per un portal cobert amb una petita teulada a doble vessant.
    Les portes i tot el conjunt d'obertures de la casa es troben coronades per una llinda de fusta i inscrites en pedra picada.
    A la part de tramuntana s'hi adossa l'església.
    Algunes de les parts de la construcció que no han estat restaurades i arrebossades de nou es pot apreciar afegitons i reparacions modernes amb maons i totxo.

Actualment funciona com a casa de turisme rural

La història d'aquest edifici es troba estretament lligat a la de l'església de Sant Pere de Castanyadell. El terme de Sau estava format per les parròquies de Santa Maria de Vilanova, Sant Romà de Sau, Sant Andreu de Bancells, Sant Martí de Querós i Sant Pere de Castanyadell.
    Els censos de Sant Pere de Castanyadell denoten un creixement progressiu de població al llarg dels segles XVI, XVII i XVIII, fet que provocar la reforma o reedificació de l'església, moment en què es degué, també, ampliar o construir la rectoria.

A.A.D.D (1960). Nomenclàtor de la província de Barcelona, 1860. Madrid. Impremta de José M Ortiz, 1860.
    ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.