Rectoria de Sant Pau de Pinós
Santa Maria de Merlès

Sector sud del terme municipal
    A 200 metres de la carretera BV-4401, punt quilomètric 13'250.

S'observa part de l'arrebossat i la tàpia escrostonats i hi ha vegetació que creix als murs.
    Bisbat de Vic. c. Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Jordi Compte i Marta Homs

La Rectoria es troba situada a la banda nord de l'església de Sant Pau de Pinós, pràcticament a tocar d'aquesta.
    Es tracta d'un edifici de planta rectangular construïda amb murs de maçoneria de pedra i tapia arrebossada i cantonades diferenciades amb maó. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals i està formada de planta baixa, un pis i golfes.
    La façana principal, orientada a l'oest, presenta un portal d'arc rebaixat al centre emmarcat amb maó. Adossat al portal i sobresortint perpendicularment hi ha una cisterna construïda amb obra i coronada amb pedra. Flanquegen el portal i la cisterna dues finestres reformades. Al primer pis hi ha dues finestres dues finestres i un balcó central, totes elles emmarcades amb maó. A les golfes, seguint la mateixa disposició d'obertures del primer pis, s'hi obren tres finestres en forma d'òcul emmarcades amb maó.
    A la façana sud, que s'orienta a l'església, s'obre una galeria a nivell de golfes amb dues arcades d'arc rebaixat i barana de maó. A la dreta hi ha una finestra amb porticó de fusta. A la resta de la façana s'hi observen algunes finestres tapiades.
    A la façana est, pràcticament coberta per vegetació, s'hi poden observar dues finestres al nivell de primer pis.
    A la façana nord s'hi obren petites finestres; les tres del primer pis i la de les golfes emmarcades amb maó.