El Bosc Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector sud del terme municipal
A 400 metres per pista forestal de la carretera BV-4406, punt quilomètric 13'250.

Coordenades:

41.97032
1.95399
413331
4647010
08255-47
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVIII
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 013A00075
Jordi Compte i Marta Homs

El Bosc està situada uns 150 metres a l'oest del petit nucli de cases que envolten l'església de Sant Pau de Pinós.
Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions, formada per una volum principal de planta baixa, primer pis i golfes i diverses estructures molt derruïdes adossades al nord i a l'est. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra, amb carreus treballats delimitant les cantonades i la teulada és de doble vessant, amb aigües a les façanes principal i posterior.
La façana principal, orientada a l'est, té un petit pati al davant, delimitat amb murs de pedra i amb un accés principal d'arc de mig punt lleugerament rebaixat i adovellat. Pròpiament a la façana s'hi observa un portal emmarcat amb pedra treballada, sobre el quals s'aprecia la data de 1981 indicant la última reforma de l'edifici, amb una finestra emmarcada amb pedra treballada a cada costat. Al primer pis hi ha un balcó emmarcat amb pedra treballada, la llinda del qual està decorada amb un petit arc conopial i diversos motius geomètrics entre dos creus, i una finestra emmarcada amb pedra treballada a cada costat. A les golfes hi ha tres finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada.
La façana nord conté una porta emmarcada amb pedra treballada convertida en finestra a la planta baixa, dues finestres emmarcades amb pedra treballada al primer pis i dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada a les golfes.
La façana oest té a nivell de planta baixa, una antic forn de pa, tapiat i sense la volta. Al primer pis hi ha una finestra emmarcada amb pedra bisellada i amb decoracions dentades decorant la llinda, i a les golfes, una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada.
La façana sud, on el parament conserva restes d'arrebossat, conté a nivell de planta baixa, una porta emmarcada amb pedra treballada i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada, un brancal de la qual és una antiga llinda amb decoració d'arc conopial i diverses decoracions quadrades. Al primer pis hi ha dues finestres, una emmarcada amb pedra treballada i l'altra amb pedra bisellada, i a les golfes hi ha una finestra emmarcada amb pedra treballada i una obertura de grans dimensions emmarcada amb un arc rebaixat de maó.