L' Anglada Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector sud del terme municipal
A 1200 metres de la carretera BV-4401, punt quilomètric 13'250.

Coordenades:

41.97886
1.95117
413109
4647961
08255-46
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
XIX
Bo
Inexistent
Fàcil
Productiu
Privada
Ref. cad.: 013A00001
Jordi Compte i Marta Homs

Ca l'Anglada està situada al nord de Sant Pau de Pinós al costat del camí que condueix a Ginebret, entremig de la masia de cal Miquel i la masia el Puig.
Es tracta d'una casa de planta rectangular, formada per planta baixa i un pis, amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. Està construïda amb murs de maçoneria de pedra i reformes amb maó.
La façana principal, orientada al sud, presenta un portal emmarcat amb brancals de pedra i coronat amb un arc rebaixat de maó a plec de llibre. A la dreta hi ha una finestra emmarcada amb brancals de maó i coronada amb llinda de pedra. A l'esquerra del portal, i pertanyent al cos adossat de la façana oest, hi ha una finestra amb brancals de pedra i arc rebaixat de maó pla. Al primer pis, situada sobre el portal hi ha una finestra balconera emmarcada amb maó. La flanquegen dues obertures: una antiga finestra balconera reconvertida en finestra que combina pedra i maó en l'emmarcament i una finestra emmarcada amb maó i llinda de pedra. Sota el carener s'obre un òcul emmarca amb maó.
A la façana est s'hi obren tres finestres: dues a la planta baixa i una al primer pis, totes elles reformades. També es poden observar dues pedres guarda-rodes delimitant l'antiga porta de la lliça que només conserva els brancals.
La façana nord té adossats dos cossos que sobresurten perpendicularment i amb diferent nivells de teulades a una vessant. Presenta un òcul emmarcat amb maó a la part superior i tres finestres reformades.
A la façana oest hi ha un cos adossat a nivell de planta baixa amb teulada d'una vessant. A nivell de primer pis hi ha una finestra reformada i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra, actualment tapiada.
A uns metres de l'extrem sud-est de la casa hi ha l'antic paller de la masia que s'ha reconstruït i habilitat per habitatge de turisme rural.

L'Anglada es troba documentada en el fogatge de 1553, dins la parròquia de Sant Pau de Pinós sota el nom de mas Anglada. L'edifici actual fou bastit probablement al segle XIX amb ampliacions i reformes posteriors.

IGLÉSIES, Josep (1981). El fogatge de 1553. Estudi i transcripció. Dalmau.