Cal Gervasi Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector sud del terme municipal
A 1700 metres per pista forestal de la carretera BV-4401, punt quilomètric 13'250.

Coordenades:

41.97873
1.94786
412835
4647950
08255-45
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Contemporani
XVIII
Regular
Tant la teulada com alguns trams dels murs de càrrega s'estan deteriorant progressivament.
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 013A00027
Jordi Compte i Marta Homs

Cal Gervasi està situat en una zona enclotada dins l'àrea de Pinós, al sud del Puig i a l'oest de l'Anglada.
Es tracta d'una masia de dimensions petites, formada per un únic volum de planta baixa, primer pis i golfes i planta pràcticament quadrada bastit amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
La façana principal, orientada a l'est, té un petit pati tancat al davant, delimitat amb murs de maçoneria de pedra. Pròpiament a la façana hi ha un portal emmarcat amb pedra treballada a la planta baixa, dues finestres emmarcades amb pedra bisellada i ampit motllurat al primer pis, i dues finestres emmarcades amb maó a les golfes.
A la façana sud, on s'observa un tram del mur de càrrega bastit amb tàpia, hi ha una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada a la planta baixa i una finestra reformada a les golfes.
La façana oest té adossades algunes estructures bastides amb murs de maçoneria de pedra, actualment en estat de ruïna, que ocupen el nivell de planta baixa. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb pedra bisellada, una de les quals tapiada, i dues petites obertures entre carreus. A les golfes hi ha una finestra emmarcada amb maó.
Finalment, la façana nord, no conté cap obertura.

Apareix cal Gervasi en l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya tot i que la descripció correspon a la masia del Puig.