Rectoria de Sant Martí Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector central del terme municipal
A 850 metres de la carretera BV-4406, punt quilomètric 14'100.

Coordenades:

42.00118
1.98293
415770
4650408
08255-114
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
XVII
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Bisbat de Vic. c. Santa Maria, 1. 08500. Vic
Jordi Compte i Marta Homs

La rectoria de Sant Martí de Merlès es troba adossada a l'oest de l'església que li dóna nom, dins la vall de la riera de Merlès i al marge est d'aquesta.
Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes, amb murs de càrrega de maçoneria de pedra arrebossats i carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior.
La façana principal, orientada al sud, presenta a nivell de planta baixa un portal emmarcat amb pedra treballada amb la llinda reformada. Al primer pis hi ha un balcó emmarcat amb pedra bisellada i una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit motllurat, i a les golfes una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit de pedra i una galeria construïda modernament.
La façana oest té un nivell més a causa del desnivell sobre el que s'assenta l'edifici, i s'hi observen trams dels murs de càrrega on ha caigut l'arrebossat i altres on hi ha la tàpia vista. A nivell de soterrani hi ha una porta emmarcada amb pedra bisellada i dues espitlleres emmarcades amb monòlits de pedra treballada. A la planta baixa hi ha dues finestres emmarcades amb pedra bisellada i al primer pis, un balcó reformat i una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit de pedra. A les golfes hi ha una finestra emmarcada amb pedra bisellada i ampit de pedra i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada. A la part esquerra de la façana l'edifici fa un queixal on s'observen cinc obertures, dues finestres emmarcades amb pedra treballada a la planta baixa, una finestra reformada i una emmarcada amb monòlits de pedra treballada al primer pis, i una finestra emmarcada amb pedra bisellada a les golfes.
La façana nord està dominada per un cos que sobresurt a la part dreta formant una eixida a nivell de primer pis. A la planta baixa hi ha tres finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada. Al primer pis, una finestra emmarcada amb pedra treballada, dues finestres reformades, i una porta emmarcada amb pedra bisellada que dóna accés a l'eixida, sustentada amb dos esvelts pilars de pedra bisellada. A les golfes hi ha dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada.
Finalment, la façana est queda adossada completament a l'església de Sant Martí de Merlès.