Masoveria de la Cortada Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector central del terme municipal
A 270 metres de la carretera BV-4406, punt quilomètric 14'500.

Coordenades:

42.00824
1.9791
415462
4651195
08255-113
Patrimoni immoble
Edifici
Contemporani
XIX
Bo
Inexistent
Fàcil
Residencial
Privada
Ref. cad.: 006A00010
Jordi Compte i Marta Homs

La masoveria de la Cortada es troba situada a uns metres al nord de la masia de la Cortada, formant part del conjunt arquitectònic que es troba tancat per un mur de pedra i diverses estructures agropecuàries deixant un gran pati o era al davant.
Es tracta d'un edifici de planta rectangular format per planta baixa i dos pisos, amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes laterals. Està construïda amb murs de maçoneria de pedra i cantonades diferenciades amb carreus de majors dimensions.
La façana principal, orientada a l'oest, presenta a la planta baixa un portal d'arc rebaixat emmarcat amb pedra treballada i dues finestres emmarcades amb brancals i llinda de pedra treballada flanquejant-lo. Tant el primer com el segon pis presenten la mateixa tipologia i disposició d'obertures que segueixen la disposició vertical d'obertures que la planta baixa. D'aquesta manera, al centre hi ha una finestra balconera central i dues finestres flanquejant-la, que es repeteix al segon pis. Totes les finestres estan emmarcades amb brancals i llinda de pedra treballada.
A la façana sud s'hi accedeix a través d'un mur amb un portal d'arc rebaixat que uneix la masoveria amb la masia de la Cortada, on hi ha la data inscrita de 1869 a la clau de l'arc. La façana presenta una porta a nivell de planta baixa, emmarcada amb brancals i llinda de pedra treballada.
La façana est presenta diversos cossos i estructures agropecuàries adossades a la planta baixa, així com un cos d'obra que sobresurt al primer pis que forma un balcó. A l'esquerra hi ha una finestra emmarcada amb brancals i llinda de pedra treballada i al segon pis s'hi obren tres finestres també emmarcades amb pedra treballada.
A la façana nord hi ha una finestra emmarcada amb maó a la planta baixa i una finestra emmarcada amb monòlits de pedra al primer pis.