Molí de Pedrós
Santa Maria de Merlès

Sector sud del terme municipal
    A 3100 metres per pista forestal de la carretera BV-4401, punt quilomètric 11'100.

Regular
    Degut a la seva situació, en un racó ombrívol i fresc, i al seu desús, el molí es va tapant progressivament amb la densa vegetació que l'envolta.
    Jordi Compte i Marta Homs

El Molí de Pedrós, conegut actualment com a molí de la casa Cremada, està situat en una fondalada molt pronunciada i completament coberta de vegetació a l'est de la casa Cremada.
    Es tracta d'una molí de petites dimensions ja que a diferència del que és habitual, no compta amb cap habitatge annexat. Està adossat a un marge molt pronunciat quedant la bassa del molí en l'extrem superior del desnivell, en una zona plana, i el molí uns 15 metres més avall, en un racó de difícil accés i amb un pendent molt pronunciat.
    El molí està format per dos nivells, un superior, format per la sala de màquines i un inferior, el carcabà. A la sala de màquines es conserven dues moles, està bastida amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades i té unes dimensions pràcticament quadrades (l'interior fa uns 5 metres per 4'80 metres). Està coberta amb volta de canó de maçoneria de pedra i coronada amb lloses, tot i que el gran creixement dels boixos sobre la teulada de l'edifici està malmetent la coberta L'accés principal a la sala de màquines està emmarcat amb pedra bisellada i amb una inscripció a la llinda on es llegeix "Sagimon Padros ha retornat lo molí 1768". També hi ha una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada. Sota aquesta finestra, en un nivell inferior hi ha el carcabà format per un conducte rectangular que comunica l'exterior amb el punt on sortia l'aigua ja utilitzada, sota la sala de màquines del molí.
    La bassa del molí, situada uns 17 metres més amunt que el carcabà, és de grans dimensions. Conserva part dels murs de maçoneria de pedra que la delimitaven, destacant la cantonada per on es desviava l'aigua cap al molí, de forma circular i bastida amb carreus treballats disposats regularment.