Torre de Ginebret
Santa Maria de Merlès

    Berguedà
    Sector sud-oest del terme municipal
    Emplaçament
    A 3600 metres per pista forestal de la carretera BV-4401, punt quilomètric 13'250.

    Coordenades:

    41.9855
    1.93168
    411504
    4648718
    Número de fitxa
    08255-116
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Medieval
    Romànic
    Segle
    XII
    Estat de conservació
    Dolent
    Els murs de la torre es van desfer i les pedres es van extreure i traslladar de municipi.
    Protecció
    Legal
    BCIN
    National Monument Record
    Defensa
    BCIN.Núm. Reg:1415 - MH. Reg. Estatal R-I-51-5701.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, IPA. 1594
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 012A00019
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    Les restes de la Torre Ginebret es troben situades a la baga de Ginebret, al costat de la pista forestal que comunica, amb força desnivell, des de l'església de Santa Maria de Pinós a la riera de Merlès. Les restes es troben a la banda est del a pista, abans que aquesta faci un revolt pronunciat a l'esquerra, sobre el cap d'un serrat. Actualment les restes consisteixen en diversos carreus treballats a les vessants del turó i l'arrencada d'alguns dels murs que constituïen la planta de la torre, molt fets malbé, formant un petit monticle. La Torre Ginebret fins fa uns anys conservava l'angle nord-occidental i una part de l'angle sud-occidental en una altura considerable que superava els 4 metres. En el pany de paret que conservava s'hi podien veure una renglera de forats que distaven entre ells uns 50 centímetres; aquests forats estaven destinats a sostenir les bigues de fusta d'un segon pis. Al nivell de planta baixa hi havia un seguit d'espitlleres. L'edifici estava construït amb murs de maçoneria de pedra de carreus grossos i ben escairats.

    La tercera imatge s'ha extret del llibre "Catalunya Romànica. Berguedà".

    Tot i que sovint s'ha identificat amb el castell dels barons de Pinós, els últims treballs apunten a la hipòtesi de que les restes de la fortalesa propera a Santa Maria de Pinós correspon a una torre fortificada o "domus" senyorial que deuria ser el centre d'un important alou que protegia el camí d'Osona a Cardona en aquest sector del Baix Berguedà.

    AADD (1984). Catalunya Romànica. Berguedà. Volum XII. Enciclopèdia Catalana, S.A. AADD (1994). Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Berguedà. Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura. Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Santa Maria de Merlès. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat el maig de 2007.