Rectoria de Sant Andreu
Gurb

Parròquia de Sant Andreu de Gurb
    A 975 metres per pista asfaltada de la carretera BV-4601, punt quilomètric 3'400

Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Jordi Compte

La Rectoria de Sant Andreu de Gurb es troba adossada a l'oest de l'església de Sant Andreu de Gurb, en un pla elevat entre els torrents de Tarrés i el Puig, uns metres al nord del Casal.
    Es tracta d'un edifici de mitjanes dimensions format per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes. Està bastit amb murs de maçoneria de pedra i parts de tàpia arrebossats. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes
    La façana principal, orientada a l'oest té al davant un pati tancat que també s'estén davant la façana sud i es troba delimitat amb murs de maçoneria de pedra. A l'interior del pati hi ha una bassa, un hort i diverses estructures, i l'accés principal es troba orientat al nord i adossat a la cantonada nord-oest de l'edifici. Es tracta d'un portal d'arc rebaixat emmarcat amb pedra motllurada, amb pedres motllurades que sobresurten a l'inici de l'arc a mode de capitell, coronat amb una teulada petita de doble vessant amb element decoratiu monolític al capdamunt i amb l'escut de Gurb esculpit en fusta sobre els batents del portal. Pròpiament a la façana destaca un portal emmarcat amb pedra treballada i llinda de fusta a nivell de planta baixa, un balcó amb base de pedra motllurada al primer pis i una eixida a les golfes formada per tres obertures d'arc rebaixat.
    La façana sud, té un cos adossat a la meitat dreta que uneix rectoria i església del que sobresurt el mur que arriba fins al Casal i delimita un pati davant la façana principal de l'església a l'est i el pati tancat davant la rectoria a l'oest. A la part esquerra de la façana hi ha dues finestres a la planta baixa, dues més al primer pis i una a les golfes. Una de les finestres del primer pis, reformada com a balcó, està emmarcada amb pedra motllurada, decoració geomètrica a la base dels brancals i decoració d'arc conopial a la llinda amb creu inscrita a sobre.
    La façana est té adossada l'església de Sant Andreu de Gurb i només sobresurt la part que correspon al cos adossat al nord, amb dues obertures.
    La façana nord es troba dominada per un cos adossat, que forma una eixida a la meitat esquerra del primer pis formada per tres obertures d'arc rebaixat amb motllures decorant l'extrem superior dels brancals.