Escoles de Gurb
Gurb

Parròquia de Sant Andreu de Gurb
    A 10 metres de la carretera BV-4601, punt quilomètric 2'650

Normes subsidiàries de planejament de Gurb, 2002.
    Jordi Compte

Les Escoles de Gurb es troben situades uns 20 metres a l'oest de la carretera BV-4601, a l'est de la Casa de Dalt i del Calvell, al sud-oest del Pujol i al nord de la carretera C-17.
    Es tracta d'un edifici de mitjanes dimensions format per un volum de planta baixa i tres pisos, amb murs arrebossats, coronat amb teulada de quatre vessants i amb decoració de reminiscència noucentista.
    La façana principal, orientada al sud, conté un cos adossat a nivell de planta baixa que forma una terrassa a nivell de primer pis, on hi ha l'accés principal. A nivell de planta baixa, sota el cos adossat hi ha una porta, dues finestres, i un carreu integrat al mur on hi ha una data del segle XVIII erosionada. Al primer pis hi ha dues finestres i un portal. Les finestres estan formades per una triple obertura d'arc de mig punt esglaonat als extrems, amb petits pilars entre obertures i guardapols motllurat d'arc rebaixat a sobre emmarcant el conjunt. Aquesta tipologia de finestra es repeteix en la resta de finestres del primer pis de tot l'edifici. El portal principal està format per una obertura doble d'arc de mig punt esglaonat als extrems, amb guardapols motllurat a sobre, i un esgrafiat sota el guardapols amb la inscripció "AÑO 1923" i un escut. Al segon pis hi ha tres finestres de la mateixa tipologia que les del primer pis, tot i que la central té la obertura doble i les laterals simple. Al tercer pis hi ha tres finestres idèntiques a les del primer pis amb la excepció que no tenen guardapols.
    La façana est conté a nivell de planta baixa una porta i dues finestres, totes tres amb obertura d'arc rebaixat i guardapols a sobre. Al primer pis hi ha dues finestres de triple ull idèntiques a les del primer pis de la façana principal. Al segon pis hi ha tres finestres del mateix estil però amb una única obertura i al tercer pis hi ha tres finestres com les del segon pis però sense guardapols. A la dreta hi ha adossat un volum reformat.
    La façana nord es troba dominada completament pel volum adossat.
    La façana oest compta amb un pis menys a causa del desnivell sobre el que s'assenta l'edifici. Al primer pis hi ha dues finestres de triple obertura, idèntiques a les del nivell de primer pis de la resta de l'edifici. Tant al segon com al tercer pis hi ha tres finestres d'un sol ull de la mateixa tipologia que a la resta, les del tercer pis sense guardapols i una de les finestres del primer pis reformada com a porta amb escales exteriors d'accés.

Les escoles de Gurb es van bastir l'any 1923, pagades pel Ministeri d'Educació, sobre l'emplaçament d'un antic mas anomenat el Beato, del que en queda una llinda datada a la planta baixa de l'edifici actual i una capelleta de Sant Miquel dels Sants que antigament es trobava al mas i ara està en un pou d'obra proper. Anteriorment i des de 1914 el mas era seu de escola.

AADD (2002). Gurb. Un poble arrelat a la terra. Edicions Àlber.
    AADD, (1982). "Les escoles de Gurb i la seva història". dins revista Festa Major de Gurb. 1982 .