Rectoria de l'Ajuda
Balenyà

    Osona
    L'Ajuda

    Coordenades:

    41.82141
    2.22315
    435483
    4630240
    Número de fitxa
    08017 - 122
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Modern
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XI-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Bisbat de Vic, C/ Santa Maria, 1. 08500 Vic
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

    La rectoria de l'Ajuda és un edifici d'origen medieval del qual en queden vestigis notables a la planta baixa, ja sigui en els murs amb trams d'opus spicatum com en diversos arcs cecs que s'hi observen. Aprofitant aquesta estructura, als segles XVII i XVIII va reconstruir-se l'edifici, amb el pis superior i l'entrada porxada característica. Durant la segona meitat del segle XX la part superior ha estat reformada i habilitada com a habitatge modern.

    La rectoria està situada a llevant de l'església i presenta un pati tancat davant la façana de migdia. L'accés a aquest espai queda cobert per una terrassa sostinguda amb volta rebaixada adovellada, a la qual s'adossa de forma perpendicular la terrassa que cobreix l'entrada principal a la rectoria. Aquesta terrassa està sostinguda per dos pilars de pedra, un dels quals amb fust circular i capitell, així com per una mènsula de pedra. El portal és d'arc de mig punt adovellat i té la part superior tapada per la terrassa. Al pis en destaquen dues finestres, una de factura gòtica amb l'intradós treballat i una d'arc pla de pedra amb la llinda inscrita "1750". La resta de l'edificació ha estat notablement reformada, amb l'obertura de noves finestres i terrasses. El tractament dels murs és arrebossat, excepte en alguns trams on s'observa la pedra vista.

    L'església de Sant Fruitós de Balenyà i la rectoria foren cremades i saquejades pels francesos l'any 1654. Entre la documentació que va salvar-se de la crema, hi trobem un inventari de la sagristia i rectoria de Balenyà dels anys 1583 i 1584, on es fa una descripció detallada dels béns que hi havia i de la seva distribució. Ben aviat, el rector Segimon Alavall feu reparar els danys causats a l'església i va fer reconstruir la rectoria. El rector va residir-hi fins a l'any 1949, quan va traslladar-se a la nova rectoria dels Hostalets, situada al costat de la capella de Sant Josep (des d'aleshores, de Sant Fruitós).

    PLADEVALL, A. (1991). Balenyà, un terme històric. Els Hostalets de Balenyà i el seu municipi. Vic: Eumo Editorial / Hostalets de Balenyà: Ajuntament dels Hostalets de Balenyà.