Rectoria de l'Ajuda
Balenyà

  Osona
  L'Ajuda

  Coordenades:

  41.82141
  2.22315
  435483
  4630240
  Número de fitxa
  08017-122
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XI-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Bisbat de Vic, C/ Santa Maria, 1. 08500 Vic
  Autor de la fitxa
  Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

  La rectoria de l'Ajuda és un edifici d'origen medieval del qual en queden vestigis notables a la planta baixa, ja sigui en els murs amb trams d'opus spicatum com en diversos arcs cecs que s'hi observen. Aprofitant aquesta estructura, als segles XVII i XVIII va reconstruir-se l'edifici, amb el pis superior i l'entrada porxada característica. Durant la segona meitat del segle XX la part superior ha estat reformada i habilitada com a habitatge modern.

  La rectoria està situada a llevant de l'església i presenta un pati tancat davant la façana de migdia. L'accés a aquest espai queda cobert per una terrassa sostinguda amb volta rebaixada adovellada, a la qual s'adossa de forma perpendicular la terrassa que cobreix l'entrada principal a la rectoria. Aquesta terrassa està sostinguda per dos pilars de pedra, un dels quals amb fust circular i capitell, així com per una mènsula de pedra. El portal és d'arc de mig punt adovellat i té la part superior tapada per la terrassa. Al pis en destaquen dues finestres, una de factura gòtica amb l'intradós treballat i una d'arc pla de pedra amb la llinda inscrita "1750". La resta de l'edificació ha estat notablement reformada, amb l'obertura de noves finestres i terrasses. El tractament dels murs és arrebossat, excepte en alguns trams on s'observa la pedra vista.

  L'església de Sant Fruitós de Balenyà i la rectoria foren cremades i saquejades pels francesos l'any 1654. Entre la documentació que va salvar-se de la crema, hi trobem un inventari de la sagristia i rectoria de Balenyà dels anys 1583 i 1584, on es fa una descripció detallada dels béns que hi havia i de la seva distribució. Ben aviat, el rector Segimon Alavall feu reparar els danys causats a l'església i va fer reconstruir la rectoria. El rector va residir-hi fins a l'any 1949, quan va traslladar-se a la nova rectoria dels Hostalets, situada al costat de la capella de Sant Josep (des d'aleshores, de Sant Fruitós).

  PLADEVALL, A. (1991). Balenyà, un terme històric. Els Hostalets de Balenyà i el seu municipi. Vic: Eumo Editorial / Hostalets de Balenyà: Ajuntament dels Hostalets de Balenyà.