Raval del Talló
Castellgalí

Raval del Talló.
    Al turó del Talló, al nord del municipi

Varis propietaris
    Cortés Elía, Maria del Agua

El Raval de Talló es troba al nord-oest del municipi, a la zona del turó del Talló al llarg del camí des del turó i fins a la Casa Nova de l'Otzet. És una agrupació de cases que es va formar a l'entorn del mas Talló, mas que ja existia al segle XIV i que a finals del XIX va ser un important centre productor vinícola. La primera casa que trobem és cal Prunés, casa que ha estat reconstruïda fa poc temps; a 500m hi ha el mas del Talló anomenat també casa dels amos; al costat hi ha cal Pau Fàbregas, també molt reconstruïda; més avall cal Fèlix, casa que conserva unes voltes als baixos i una eixida amb arcs; a 300m d'aquest conjunt hi ha la masoveria del Talló, coneguda com cal Garnau, edifici de planta rectangular allargada, que conserva una tina a l'exterior i que té una torre amb merlets de factura moderna; sota d'aquesta hi ha cal Magí, casa que va ser feta fa uns 50 anys. Seguint el camí trobem la Casa Nova de l'Otzet, casa que no formava part del mas Talló. L'estructura de les cases és similar, totes de pedra i amb teulada a doble vessant. Algunes encara conserven cellers als baixos i tines, tot i que les transformacions per viure fetes els darrers temps ha provocat la desaparició d'algun d'aquests elements.

Excepte una casa, la masoveria coneguda com cal Garnau, la resta de cases estan totes rehabilitades recentment.

Les cases del raval del Talló es van formar a l'entorn del mas Talló probablement en una època d'auge econòmic centrat en la vinya tot i que aquesta casa existia al segle XIV. Les altres cases de la zona, tot i que probablement alguna d'elles (Prunés, cal Fèlix) ja existia al segle XV, la majoria van ser construïdes o al menys refetes al segle XVIII, conservant característiques d'aquesta època.