Raval de la Fàbrica
Castellgalí

Raval de la fàbrica, al costat de la C-16

Josep i Joan Carné
    Varis propietaris
    Cortés Elía, Maria del Agua

Al peu de la carretera C-16 i davant de les instal·lacions de l'antiga fàbrica de cal Carné, hi ha un barri d'habitatges que es va originar com a colònia. El barri ha estat molt modificat amb el temps i ara principalment hi predominen els blocs de pisos que queden al costat de la carretera. En segona fila hi ha cases de planta i un pis, característiques de la primera època i darrerament s'estan construint edificis nous. El barri s'articula en un carrer paral·lels a l'actual carretera C-16, creuat per dos carrers perpendiculars.

El fill de Josep Carné, fundador de la fàbrica de filats i teixits de cotó Cal Carné a Manresa, va adquirir i reorganitzar la Fàbrica i la Colònia Industrial de Castellgalí i creà la societat "Manufactures d'Isidre Carné" en memòria del seu pare el 1921. En Josep i el seu germà Joan van instaurar la fàbrica i va bastir la colònia de nova planta. En morir Josep Carné el 1934 es feu càrrec el seu fill Isidre que va emprendre la modernització de la indústria arribant a tenir 8.300 fusos i 200 telers. Aquest, durant la Guerra Civil va conèixer un manyà de Santpedor, Cerdans, amb el que es va associar i fabricaren els telers de marca Cerdans, que van tenir forta repercussió en el mercat tèxtil. Va morir en un accident d'avió el 1949. Aquesta va ser una de les primeres indústries tèxtils en tancar a la comarca, el 1936. Degut a la fàbrica la població de Castellgalí va augmentar fins a 1.500 habitants a principis del segle XX; molts dels treballadors ocupaven aquestes cases de l'entorn de la fàbrica i al peu de la carretera.

Camprubí, J. (1995). Fàbriques i empreses. Article publicat a Regió 7 el 10-2-1985: Fàbriques de Castellgalí.