Raval de Boades- BV-1229
Castellgalí

BoadesÍ
    Raval de Boades, als dos costats de la BV-1229 del Pont de Vilomara a Sant Vicenç Castellet

Varis propietaris
    Cortés Elía, Maria del Agua

L'agrupació de cases que es troben a l'entorn de la carretera de Sant Vicenç de Castellet al Pont de Vilomara forma tres conjunts, el primer a sota el pont de l'autopista i els altres un a cada costat de la carretera BV-1229. Tots tenen característiques similars i agrupem l'explicació de les cases en cada conjunt ja que poques destaquen especialment, excepte per elements molt concrets. El primer grup es troba sota el vial de l'autopista Barcelona-Manresa A-18 i al costat del riu. Part de les cases pertanyen al terme de Castellgalí i part al terme de Sant Vicenç de Castellet, les de Castellgalí són can Ros (restaurant Les Arrels), cal Sastre Boig i cal Terrers; més endavant, al peu de la carretera, cal Finestres i cal Mas (al costat cal Nati). Alguna d'aquestes cases ha estat molt modificada (cal Mas, cal Terrers), però altres encara conserven part de l'antiga estructura clàssica: planta basilical amb tres crugies; amb planta baixa, pis i golfes; teulada a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana principal que s'obre a migdia. Generalment tenen celler cobert amb volta de canó de pedra i una construcció afegida de pedra amb teulada a un vessant que alberga la tina. Destaquen les tines de cal Sastre Boig de les que es fa fitxa a part, així com la inscripció de cal Finestres que recorda el fet històric de l'aturada de la imatge de la Mare de Déu de Montserrat l'any 1812. El segon grup està al costat de llevant de la carretera, més proper a Sant Vicenç de Castellet i a l'inici del camí de Vallhonesta; comprèn les cases: ca l'Agustí, cal Xic de l'Agustí, can Pere Olivera, can Barret, can Paguet, cal Barceloní de dalt, cal Llanut (o can Sabaté), can Colldetorra. La casa de can Casaler (restaurant can Fainé), que es troba en aquest conjunt, pertany al terme municipal de Sant Vicenç de Castellet tot i que ha estat vinculada històricament a Boades i per tant a Castellgalí. Aquestes cases mantenen una semblança, tot i que hi ha que són més grans i hi ha que han estat restaurades considerablement. En general són de planta rectangular, amb planta, pis i golfes, teulada a doble vessant i els paraments són de pedra. Algunes conserven elements singulars, però altres es troben en mal estat, com és el cas de cal Barceloní de Dalt que té part de la casa en ruïna o cal Pere Olivera i cal Barret que formen un conjunt en el que s'han fet ampliacions de diferents èpoques i amb diferents factures fins i tot amb obra nova de poc gust estètic. Hi ha tres cases que es troben en bon estat, ca l'Agustí, cal Xic de l'Agustí i cal Paguet, tot i que aquesta darrera s'ha reconstruït molt tot i seguint la tipologia d'una casa de pedra. Ca l'Agustí destaca per l'estructura de la premsa de vi encastada al mur exterior de ponent i que encara conserva la biga de fusta central, així com la façana restaurada en la que s'han mantingut les tres voltes del celler perpendiculars a la façana i que s'han obert formant un porxo. Cal Paguet, tot i que manté una estètica de mas, ha estat molt restaurada i amaga la part antiga de la casa. Cal Xic de l'Agustí, tot i ser la més petita, és la que conserva més intacta l'estructura original de la casa que respon a les característiques generals. Totes elles encara conserven una o dues tines adossades a la casa, circulars i folrades amb cairons ceràmics. Igualment hi ha alguna barraca de vinya a la zona d'influència de les cases. Cal Llanut i cal Colldetorra es troben més cap al nord d'aquest conjunt. Totes dues han estat molt modificades tot i que interiorment conserven part de l'estructura antiga. Cal Colldetorra conserva les dues voltes de pedra als baixos de l'antic celler i una tina; cal Llanut està molt abandonada tot i que també conserva la tina.

(Continuació descripció) El tercer grup de cases està a la banda de ponent de la carretera, a l'inici del camí que porta al barri de Boades. Hi ha la casa cal Barceloní de Baix, casa que ha patit diferents transformacions però en la que destaca la façana amb un frontó decoratiu sobre la teulada de forma ondulada seguint la tipologia decorativa de finals del segle XIX. Destaca també en aquest costat però més cap a l'interior, la casa Rubió, una de les més importants i grans d'aquest conjunt.

Aquests conjunt de cases formen part del raval de Boades. Són cases datades pels volts de finals del segle XVIII i principis del XIX. Cap d'elles conserva dates gravades i surten a documentació a partir del 1820 en que s'anomena a Joan Feiner (can Casaler) i a Josep Diars lo teuler (cal Xic de l'Agustí) (ASM, Registre de censos de les dècades del 1820 al 1850). L'estructura arquitectònica correspon a aquesta època històrica.