Rastell de la font del Cargol
Folgueroles

  Osona
  Torrent de les Valls
  Emplaçament
  A la banda de llevant del terme municipal, sota del quilòmetre 8 de la carretera N-141d
  591 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.93687
  2.34518
  445716
  4642974
  Número de fitxa
  08083 - 127
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XX
  Estat de conservació
  Dolent
  La part de migdia de l'estructura està enderrocada
  Protecció
  Legal
  BPU
  BPU. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.:08082A00600006
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Situat damunt de la bauma que dona aixopluc a la font del Cargol. Es tracta d’una estructura de planta rectangular, d’entre setanta centímetres i un metre i mig d’alçada aproximada, i assentada damunt de la llera rocosa del torrent. Està formada per un amuntegament de pedres sense treballar, lligades en sec i disposades en filades. La banda de tramuntana del rastell consta d’una i dues filades ben definides, a mesura que l’estructura avança en direcció al torrent. La banda de migdia, de més alçada que la resta, es troba enderrocada just en el punt on s’assenta al torrent, probablement per causa d’alguna torrentada. La filada inicial està bastida amb gran blocs de pedra rectangulars. Normalment, aquest rastell està sec donat que l’aigua s’escola entre la sorra i baixa amagada. Aigües avall, l’aigua torna a aflorar a la superfície.

  L’element està inclòs dins dels límits de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona.

  Els rastells del torrent de les Valls tenen la funció de recollir la sorra que arrossega l’aigua, sobretot en les torrentades. Aquesta sorra es desprèn fàcilment dels conglomerats de gres vermell de les Guilleries. És una sorra de molta qualitat, de gra petit i net, molt adequada per a la construcció entre d’altres usos.

  NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació N.08.

  ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2001). “Els rastells de Folgueroles”. Festa Major de Folgueroles 2001. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles.

  ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2007). “Els rastells de Folgueroles”. La Falguera nº 27, p. 12.